Statele Unite au adoptat un plan de salvare a sistemului financiar, cunoscut sub denumirea de planul Paulson. La randul ei, Uniunea Europeana, a adoptat si ea un plan de salvare a bancilor. Analistii se intreaba care este mai eficient.
Pentru Vincent Chaigneau, responsabilul directiei de strategie al Societe Generale, planul adoptat de cele 15 state ale zonei euro este mai ambitios pentru ca „ataca exact centrul crizei”.
Alti analisti, in special americani, arata ca planul Paulson este mai eficient intrucat va reusi sa salveze sistemul financiar cu bani mai putin.
Daca privim atent, cifrele sunt incomparabile. Planul Paulson presupune 700 de miliarde de dolari, in timp ce planul european vizeaza nu mai putin de 1.700 de miliarde de euro dintre care cele mai reprezentative sume sunt: Berlin 480 de miliarde, Paris 360 de miliarde, Haga 200 de miliarde, Madrid si Viena 100 de miliarde fiecare, Lisabona 20 de miliarde.
Expertii care spun ca planul european este mai eficient, argumenteaza acest lucru prin faptul ca, desi a fost luata o hotarare comuna la nivelul zonei euro, fiecare stat din cele 15 are are libertatea de a acorda ajutoare financiare in functie de nevoile pe care le intampina bancile.
Mai mult, avantajul enorm pe care il are planul european fata de cel american, este ca activele raman in bilantul bancilor, ceea ce va permite in continuare functionarea libera a sistemului bancar si respectarea legilor concurentiale.