Planul italian de redresare economică. Draghi: În sud merg 40% din resurse
„Fără îndoială, timpul era scurt, dar termenul limită pentru 30 aprilie nu este mediatic, doar că dacă ajungem primii, vom primi fondurile mai repede. Comisia va merge pe piețe să obţină resurse pentru fond în mai, apoi fereastra se va închide în vară: dacă livrăm planul imediat, vom avea acces la prima alocare, altfel vom merge mai departe”, a spus Draghi în discursul său de la Camera Deputaților. „Reiterez respectul profund pe care guvernul și cu mine îl avem pentru Parlament: fără îndoială, timpul era scurt”, a adăugat Draghi.
„Adevărata provocare, de îndată ce planul va fi expediat, este să găsim o modalitate de implementare, în care administrațiile locale și guvernul central, care sunt chemate să intervină, să găsească o schemă de gestionare a planului. O guvernare reală nu este ceea ce face Palatul Chigi, ce comitete se formează, punctul cheie este acesta. Procesul este clar pentru ministere, dar coordonarea dintre guvern și autoritățile locale este mult mai complexă, pentru că acestea implementează planul şi lor le sunt destinate puțin sub 90 de miliarde de euro”.
Planul național de redresare și reziliență „permite investiții care ar fi fost imposibile și de neimaginat până acum câteva zile. Întregul plan este o investiție în viitor și în noile generații”.
„Tinerilor trebuie să le garantăm bunăstare, locuință și locuri de muncă în siguranță. Am vorbit despre planul pentru tineri, case și stimulente fiscale pentru ipoteci. Planul garantează dreptul la educație într-un mod echitabil și adecvat, aproape un miliard pentru cazare studențească, jumătate de miliard pentru burse de studiu”, a subliniat premierul italian. „Există introducerea unei prevederi pentru condiționarea proiectelor finanțate nu numai de PNRR” și, de asemenea, de React Eu „pentru noua ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor și femeilor, o condiționalitate transversală a planului”.
Resurse de 40% pentru zona de Sud
Pentru Sud, „planul clarifică faptul că resursele sunt în proporţie de 40% pentru 34% din populație, 82 miliarde reprezintă o cifră mai mare decât PIB. Acestea sunt măsuri care fac parte dintr-o viziune generală pentru a reporni și a accelera creșterea în sud, care nu evoluează de o jumătate de secol”.
„Nu susțin că în toate situațiile concurența este soluția curativă, absolut nu. În cele mai multe situații, concurența reglementată este mai bună, nu concurența fără reguli. Dar am învățat acest lucru pe pielea noastră în ultimii ani”.
„Mulți dintre voi ați cerut garanții legate de super bonus. Repet că pentru această măsură, între PNRR și fondul complementar, sunt prevăzute peste 18 miliarde de euro, aceleași resurse alocate de guvernul anterior”, a explicat Draghi. „Pentru viitor, Guvernul se angajează să introducă o extindere a eco-bonusului pentru 2023 în proiectul de lege bugetară pentru 2022, ținând cont de datele referitoare la aplicarea sa în 2021. Deja cu un decret de lege în mai, intervenim cu simplificări importante pentru a facilita utilizarea sa efectivă”, deoarece procedurile sunt complexe.
„În ceea ce privește ‘banda largă’, în PNRR sunt „6,31 miliarde de euro pentru rețelele ultrarapide, ‘banda largă’ și 5G. Obiectivul guvernului este de a aduce rețele ultra-largi peste tot până în 2026, fără distincții teritoriale și economice. În mai începem cartografierea planurilor de investiții furnizate de persoanele private pentru a identifica zonele din țară care ar rămâne defavorizate fără intervenția guvernului. Este prevăzută o contribuție a statului pentru aceste zone, pentru a ne asigura că nu se creează noi inegalități digitale de acum și până în 2026”.
Încurajarea internaționalizării
Despre tema Made in Italy, „unul dintre principalele obiective ale Misiunii 1 este de a încuraja internaționalizarea și creșterea dimensională a companiilor, în special în sectoarele cele mai inovatoare și strategice. În acest sens trebuie făcute intervenții în cadrul Fondului de internaționalizare, a cărui dotare este de aproximativ 1,2 miliarde de euro, dar și intervenții specifice asupra sectoarelor tehnologice, precum domeniul aerospațial. În general, investițiile în cercetare și dezvoltare vor contribui la un Made in Italy din ce în ce mai concentrat pe capacitatea inovatoare”, notează ANSA.
„Linia de mare viteză Salerno-Reggio Calabria, am spus că este cu adevărat de mare viteză, unde trenurile vor putea călători cu 300 km pe oră. Cu aceste investiții, va dura același timp de la Roma la Torino și de la Roma la Reggio Calabria”, a mai spus Draghi.
Votul pentru planul de redresare va avea loc marți seară. Între timp, Mario Draghi va merge în Senat la ora 15:00, unde va ține un alt discurs.
Sursă foto: Dreamstime