Când Bill Gates a început să afle despre inovația energiei nucleare, „am fost sceptic, dar și intrigat”, scria pe blogul său, Bill Gates, în 2019. Dar recunoștea că era interesat de potențialul energiei nucleare ca energie curată. Așa a pornit proiectul său în 2008, relatează CNBC.
Selectat de guvernul federal american pentru a demonstra viabilitatea energiei nucleare prin intermediul programului său avansat de demonstrație a reactoarelor (ARDP), TerraPower își propune să construiască un„reactor nuclear avansat complet funcțional în termen de 7 ani.
„Avem în vedere o rețea pentru 2050 care este alimentată cu energie eoliană și solară semnificativă. Dar și completată de reactoarele nucleare Terra Power”, a declarat pentru CNBC președintele și CEO-ul TerraPower, Chris Levesque. El spune că TerraPower va ajuta Statele Unite să devină o forță dominantă în energia nucleară.
Capacitatea TerraPower de a atinge aceste obiective se va datora însă banilor și influenței fondatorului companiei. „Cei mai importanți factori în dezvoltarea unui nou reactor sunt banii și oamenii foarte competenți. Bill Gates vine cu ambele în proiect”.
În ciuda reputației proaste a energiei nucleare, aceasta e de fapt cea mai sigură formă de generare a energiei, potrivit lui Gates.
Iar instalațiile pentru centrala Natrium a TerraPower vor fi încă mai sigure, datorită în mare parte unui sistem de răcire mai fiabil pentru reactoarele sale.
Fisiunea nucleară, un proces în care atomii se despart și eliberează o cantitate mare de energie, generează multă căldură.
Deci centrala Natrium de la TerraPower folosește o metodă diferită, inițiată în urmă cu zeci de ani: sodiul lichid ca agent de răcire. Sodiul lichid are un punct de fierbere mai ridicat și poate absorbi mult mai multă căldură decât apa, ceea ce înseamnă că presiunea ridicată nu se acumulează în interiorul reactorului.
Stocarea energiei, ca o baterie
Tehnologia Natrium are capacitatea de a stoca căldura în rezervoare de sare topită pentru o utilizare viitoare, „la fel ca o baterie”, spune Levesque. Tehnologia este similară cu cea utilizată în solare, care folosesc tehnica de stocare a energiei atunci când soarele nu strălucește.
Această capacitate de stocare poate crește puterea unei centrale Natrium Reactor de la aproximativ 345 MW la 500 MW, timp de cinci ore, spune Levesque.
Costuri de construcție
În America, costul construirii unei centrale nucleare convenționale se poate ridica la miliarde de dolari. Costul țintă pentru o centrală Natrium este de 1 miliard de dolari în cheltuieli de capital, potrivit TerraPower. Aceasta include costurile de inginerie, achiziție și construcție ale uzinei.
Estimarea costului mai mic se datorează parțial centralelor nucleare Natrium care funcționează la presiune mai mică datorită sodiului lichid. Centralele TerraPower sunt, de asemenea, mai mici decât cele convenționale, extrem de „important pentru scăderea costului capitalului”.
Mai puține deșeuri nucleare
Reactoarele nucleare avansate produc mai puține deșeuri. Inclusiv tehnologia Natrium, care utilizează combustibil radioactiv de uraniu (care alimentează reactoarele nucleare) mult mai eficient și mai complet decât centralele convenționale, a precizat Levesque.
Soluția greșită
În ciuda a ceea ce Gates și TerraPower consideră drept beneficii, dezbaterea asupra energiei nucleare rămâne una aprinsă.
„Pentru ca energia nucleară să joace un rol mai mare în abordarea schimbărilor climatice, trebuie ca noile proiecte de reactoare să fie mai sigure. Și să prezinte riscuri comparabile sau mai mici de proliferare nucleară și terorism nuclear decât flota de reactoare existentă”, afirmă un ONG format din oameni de știință.