Campania autosuficienței a lui Călin Georgescu

Călin Georgescu a obținut o victorie surprinzătoare în primul tur al alegerilor din 24 noiembrie 2024. Campania sa a fost construită pe ideea autosuficienței economice, având drept țintă marile companii străine care activează pe piața românească.

Unul dintre punctele sale forte a fost criticarea dependenței României față de multinaționale, în special în sectoarele esențiale, precum alimentația, energia și apa.

Georgescu susține că aceste companii, deși beneficiază de pe urma resurselor țării, nu au contribuit semnificativ la dezvoltarea economică a României.

„Dacă astăzi, la fel ca poporul român, plătesc pentru apă, știți unde plătesc? Plătesc la o firmă franceză care nu a investit, nu a contribuit cu un cui, dar încasează banii. Plătesc și pentru gaze naturale la o firmă străină. Plătesc și pentru electricitate de la o firmă străină. Îmi cumpăr benzină, benzina mea, și unde plătesc? Tot la un străin”, a spus el.

Călin Georgescu
SURSA FOTO: captură de ecran YouTube

Georgescu a vorbit despre planurile sale de a recupera activele românești care au fost privatizate, aducând în prim-plan frustrarea față de privatizările din perioada post-comunistă, pe care le consideră nejustificate.

În viziunea sa, România ar trebui să-și redobândească proprietățile strategice și să pună în primul rând interesele românilor, nu ale investitorilor străini.

În acest sens, Georgescu promite că primele sale 100 de zile de mandat vor fi dedicate recuperării acestor bunuri.

„Mă interesează ca poporul român, nu străinii, să aibă proprietăți în țara mea”, a insistat Georgescu.

„Mă refeream la recuperarea a ceea ce a fost privatizat și a fost privatizat greșit. În România, nicio privatizare nu este justificată”.

Această propunere ar putea genera conflicte politice și juridice, iar efectele asupra economiei ar putea fi semnificative. Însă, pentru Georgescu, autosuficiența economică este esențială, iar acest lucru ar putea atrage susținerea unei părți importante din electoratul românesc.

Un model inspirat de Trump

De asemenea, el a criticat implicarea companiilor americane de armament în războiul din Ucraina și a subliniat că, dacă va ajunge președinte, se va inspira din viziunea economică a fostului președinte american Donald Trump, având ca obiectiv să plaseze România pe primul loc în lume.

„Este vorba despre viziune – asta vreau să se scrie – o viziune pentru pace și o viziune pentru cum a fost America pe primul loc, România trebuie să fie pe primul loc”, a declarat Georgescu.

Georgescu este cunoscut pentru simpatia sa față de președintele rus Vladimir Putin și pentru pozițiile sale naționaliste, care au generat îngrijorări cu privire la poziția României în cadrul Uniunii Europene și NATO. Totuși, el respinge acuzațiile de a fi pro-rus, argumentând că este, de fapt, un susținător al relațiilor transatlantice și că prioritizarea alianței cu Statele Unite este esențială pentru România.

„Pentru mine și poporul meu, cel mai important este parteneriatul cu America”, a spus el.

„Nu TikTok a fost la vot, au fost oameni care trăiesc, ființe umane, nu TikTok”, a continuat el.

Calin Georgescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

O Românie independentă

În ceea ce privește relațiile României cu Uniunea Europeană, Georgescu își exprimă nemulțumirea față de inegalitățile percepute în cadrul UE, susținând că unele state beneficiază de un tratament preferențial, iar România ar trebui să se afirme cu mai multă putere pe scena europeană.

Aceste declarații, împreună cu retorica sa puternic naționalistă, au atras atât susținerea unor segmente din electoratul românesc, cât și îngrijorarea liderilor europeni.

„Vedem că unele țări sunt mai prezente și mai avantajate, iar altele mai puțin”, a spus Georgescu despre UE. „Vreau să merg – și vreau să luați act de acest lucru – și să reprezint poporul român cu capul sus, în picioare și nu în genunchi.”