Planul de acţiune propus azi de PSD cuprinde un număr de 24 de măsuri pentru ieşirea din criză, printre care se numără reducerea TVA pentru pâine, carne de pui neprelucrată şi lapte precum şi plata TVA la încasarea facturii.

Reducerea TVA pentru pâine carne de pui neprelucrată şi lapte are ca scop asigurarea protecţiei sociale a celor mai săraci români, măsura urmând să fie dublată de un mecanism de control, prin care micşorarea TVA să se regăsească în reducerea preţurilor şi nu în creşterea profiturilor comercianţilor, se arată în documentul propus de PSD.

Preşedintele Mircea Geoană a evitat să vehiculeze cifra cu care va fi redus TVA pentru aceste alimente: „Iniţial a fost vorba de 5%, suntem dispuşi la dialog, pentru a vedea care este forma exactă a acestei reduceri de TVA”.

Factura la energie, mai mică

O altă măsură propusă prin Planul de acţiune al PSD este reducerea cu o treime a facturii de energie pentru consumatorii casnici, în funcţie de nivelul veniturilor, dar şi pentru agenţii economici afectaţi de criza economică.

Mircea Geoană a menţionat că acestă măsură ar urma să fie aplicată pe o perioadă de 6 luni, din 1 septembrie, prin creşterea la 90% a ponderii în coşul de calcul pentru gazele naturale din producţia internă şi la 50% pentru energia electrică.

Aceste măsuri care fac parte din planul antictiză al social-democraţilor sunt înscrise la capitolul „Măsuri de înfiinţare/menţinere de locuri de muncă şi solidaritate socială”.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi PSD propune eliminarea impozitului minim.