Raționamentul exprimat în editorialul meu de săptămâna trecută, pleca de la o ciudățenie cu tâlc: lipsa de la vot a două judecătoare constituționale, Simina Tănăsescu și Livia Stanciu. Ambele, propuse la CCR de Kalus Iohannis, drept recompensă pentru servicii deosebite aduse propriei sale persoane, scrie Mirel Curea pentru EVZ

După cum se știe, decizia a fost luată cu 5-2. Cei cinci judecători care au votat pentru admiterea contestației sunt Marian Enache (propus de PSD), Bogdan Licu (propus de PSD), Attila Varga (propus de UDMR), Cristian Deliorga (propus de PSD) și Gheorghe Stan (propus de PSD). Împotrivă s-au pronunțat Laura Iuliana Scîntei (propusă de PNL) și Mihaela Ciochină (propusă de Klaus Iohannis).

Absența celor două judecătoare constituționale a mai avut un scop

Repet ceea ce am arătat deja, chiar dacă nu s-ar fi înregistrat cele două absențe, caz în care nu este greu de bănuit cum ar fi votat cele două judecătoare lipsă, aidoma cu Laura Scîntei și Mihaela Ciochină, consecința votului ar fi fost aceeași. Una în favoarea admiterii contestației. Dacă însă votul judecătorului Attila Varga (UDMR) ar fi fost unul de respingere – UDMR-iștii pot fi imprevizibili, iar aranjamentele politice cu ei se pot răsturna la secundă – iar cele două judecătoare ar fi fost prezente, candidatura Dianei Șoșoacă nu ar mai fi fost respinsă.

De aceea nu exclud deloc ipoteza în care cele două judecătoare nu au absentat deloc întâmplător de la ședința CCR din sâmbăta trecută. Prin absență, s-a creat impresia că Diana Șoșoacă a fost blocată de PSD, împotriva voinței judecătorilor lui Klaus Iohannis și PNL. Aparența a fost solid proiectată public, majoritatea jurnaliștilor și a politicienilor, alții decât cei PSD-iști, acreditând scenariul potrivit căruia votul a fost unul influențat de manopere menite să-l așeze pe Marcel Ciolacu într-un tur II, în care să-l învingă lejer pe George Simion. Și atât!

Nu cred deloc că a fost doar atât. Absența celor două judecătoare constituționale, Livia Stanciu și Simina Tănăsescu a mai avut un scop. Acela al readucerii lui Klaus Iohannis în fruntea PNL. Dacă actualul președinte al partidului, Nicolae Ciucă, ar pierde confruntarea pentru Cotroceni, Klaus Iohannis ar fi principalul beneficiar. Șefia PNL ar deveni vacantă și în sfârșit, Klaus Iohannis și-ar găsi un job, bașca ceva imunitate prin pârghiile de influență pe care le-ar păstra.

O guvernare stabilă nu poate fi asigurată decât de o coaliție PSD-PNL

Este foarte limpede pentru orice observator lucid, în condițiile actuale interne dar mai ales externe, o guvernare cât de cât stabilă nu poate fi asigurată decât de o coaliție PSD-PNL. Cu legionaroizii de la AUR, sau cu neo-marxiștii pe trotinete de la USR, așa ceva este imposibil. O știu atât PSD-iștii, cât și PNL-iștii. Acum sunt ușor încăierați, de ochii electoratului de dreapta, din pricina cifrelor slăbuțe din sondaje ale liberalilor. Resuscitarea sloganelor cu „Ciuma roșie” nu are alt rol decât înviorarea acestui electorat, în vederea obținerii unor procente cât mai mari în viitorul Parlament. Chestie care convine și PSD, pentru că este nevoie de o majoritate în doi cât mai solidă.

Revenind la votul de la CCR, acesta a avut menirea de a asigura intrarea lui George Simion în turul II, caz în care victoria îi va cădea în brațe lui Marcel Ciolacu. După care, conform unicului algoritm posibil de guvernare, șefia Guvernului va reveni PNL. Adică, lui Klaus Iohannis, dacă acesta va reuși să revină la conducerea PNL. Faptul că Nicolae Ciucă va fi pierdut cursa electorală și pe cale de consecință șefia PNL, îi va ușura mult atingerea scopului. Aici avem de a face cu un foarte mare „Dacă”.

Asta, pentru că din ce în ce mai mulți liberali cu un cuvânt de spus în partid intenționează să meargă pe varianta susținerii lui Nicolae Ciucă în funcție chiar și învins. „Măcar câteva luni, cât să scăpăm de Klaus Iohannis și ai lui, după care mai vedem noi!”. Asemenea voci sunt din ce în ce mai multe, iar unele dintre ele confirmă șoptit ipoteza.