Klaus Iohannis va demisiona miercuri, 12 februarie
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că demisionează din funcția de șef al statului, iar pe data de 12 februarie va părăsi oficial Palatul Cotroceni. Decizia sa vine în contextul în care Parlamentul a demarat procedura de suspendare, pe care Iohannis a catalogat-o drept „inutilă, nefondată și păguboasă”.
„Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.
Președintele Iohannis a explicat că procedura de suspendare inițiată în Parlament ar fi declanșat o criză politică și instituțională, cu efecte negative atât la nivel național, cât și internațional.
„Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză, pentru că se declanșează referendumul de demitere a președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern”, a afirmat Iohannis.
El a mai precizat că, oricum, peste câteva luni ar fi părăsit funcția, odată cu finalizarea mandatului său și alegerea unui nou președinte.
Ce urmează după plecarea lui Iohannis?
Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, interimatul funcției prezidențiale va fi preluat de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților.
„Curtea Constituțională trebuie să constate vacanța funcției și să trimită o scrisoare la Guvern și Parlament pentru a stabili cine îndeplinește funcția de președinte interimar. Constituția spune că funcția aceasta poate fi îndeplinită de către președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților”, a explicat Zegrean.
Președintele interimar va avea aproape toate atribuțiile pe care le are un președinte ales, inclusiv semnarea decretelor și reprezentarea României pe plan extern.
![presedintele romaniei, palatul cotroceni](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/12/presedintele-romaniei-palatul-cotroceni-scaled.jpg)
Unde se va retrage Klaus Iohannis?
Potrivit informațiilor prezentate de jurnalistul Radu Tudor, Klaus Iohannis nu va rămâne în București după plecarea sa de la Cotroceni.
„Demisia anunțată de președintele României Klaus Iohannis devine efectivă începând de miercuri. Potrivit unor surse oficiale, Klaus Iohannis nu va rămâne în București. El va pleca la Sibiu, unde va sta o perioadă mai lungă”, a scris Radu Tudor pe blogul său.
În conformitate cu legea, foștii președinți ai României beneficiază de o serie de privilegii, precum: pază și protecție din partea SPP; autoturism de serviciu; birou oficial; locuință de protocol.
În prezent, nu a fost stabilită o locuință oficială pentru Klaus Iohannis, însă este de așteptat ca acest aspect să fie clarificat în perioada următoare.
Ce urmează pentru Klaus Iohannis după retragerea din funcție?
În 2024, s-a speculat intens despre viitorul lui Iohannis, numele său fiind vehiculat pentru mai multe funcții internaționale.
- Șefia NATO – Iohannis și-a depus candidatura, însă nu a obținut niciun vot din partea aliaților, motiv pentru care a fost nevoit să se retragă.
- Președinția Consiliului European – Numele său a fost menționat ca posibil candidat, dar nu a fost selectat.
- Portofoliu în Comisia Europeană – Deși au existat zvonuri despre o funcție importantă în Comisia Europeană, Iohannis nu a fost luat în calcul pentru nicio poziție-cheie.
Planurile lui Klaus Iohannis pentru viitor rămân încă neclare, iar demisia sa pare să marcheze o retragere temporară din viața publică.