Planul național de achiziții ecologice 2025-2030, pus în dezbatere publică

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Planului Național de Achiziții Ecologice 2025-2030. Acesta urmărește implementarea unui plan de acțiune care stabilește obiective anuale pentru achizițiile ecologice efectuate de autoritățile și entitățile contractante, având ca scop adoptarea de măsuri corelate cu obligațiile reglementate prin legislația privind achizițiile publice și sectoriale.

Proiectul de act normativ a fost întocmit de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în colaborare cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP).

Pentru a asigura monitorizarea implementării acestui plan, entitățile achizitoare sunt obligate să raporteze achizițiile publice ecologice realizate, folosind facilitățile oferite de operatorul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice).

”Prezentul Plan naţional urmăreşte promovarea achiziţiilor ecologice de către autorităţile şi entităţile contractante, Guvernul României angajându-se astfel la o abordare ecologică în activităţile sale, prin utilizarea APE (achiziţiilor publice ecologice, n.r.) ca modalitate de promovare a guvernanţei durabile, implicând autorităţile administraţiei publice de la nivel local, administraţiile oraşelor şi toţi factorii interesaţi relevanţi.

Prezentul proiect de Plan de achiziţii ecologice, prin acţiunile propuse se aliniază obiectivului de protecţie a mediului al Uniunii Europene în privinţa atingerii neutralităţii climatice până în 2050, Pactului Ecologic European şi măsurilor pentru tranziţia la o economie circulară, incluse în Planul de acţiune pentru economia circulară propus de Comisia Europeană”, se arată în document.

Din punct de vedere al politicii de mediu, achizițiile publice ecologice au ca scop eficientizarea utilizării energiei și apei, reducerea cantității de deșeuri și adaptarea la efectele schimbărilor climatice. De asemenea, aceste achiziții contribuie la dezvoltarea unei piețe pentru resurse secundare, sprijinind tranziția României către economia circulară.

Pentru ce produse, servicii și lucrări se vor stabili ținte anuale

În Nota de fundamentare a proiectului de act normativ se precizează că se urmărește aprobarea și implementarea unui plan de acțiune care stabilește ținte anuale pentru achizițiile ecologice efectuate de autoritățile și entitățile contractante. Scopul acestuia este de a stabili măsuri corelative cu obligațiile reglementate prin legislația privind achizițiile publice și sectoriale.

Produsele, serviciile și lucrările pentru care se vor stabili ținte anuale pentru achizițiile publice în perioada 2025-2030 includ: computere, monitoare, tablete, smartphone-uri, hârtie de copiat și hârtie grafică, echipamente de procesare a imaginii și consumabile pentru acestea, mobilier, produse de curățenie interioară, alimente, produse textile, echipamente electrice și electronice în sectorul asistenței medicale, produse pentru amenajarea spațiilor publice verzi, centrale termice cu apă, sisteme de iluminat rutier și semnalizare rutieră, autovehicule pentru transport rutier, centre de date, camere ale serverelor și servicii cloud, servicii de catering, servicii de curățenie interioară, vopsele, lacuri și marcaje rutiere, întreținerea spațiului public, servicii de transport rutier, servicii de imprimare, proiectarea, execuția și gestionarea clădirilor, proiectarea, execuția și întreținerea drumurilor, precum și servicii privind textilele (spălarea, repararea, întreținerea și preluarea acestora).

Rolul achizițiilor publice ecologice

Achizițiile publice ecologice nu doar că susțin tranziția ecologică, dar contribuie și la îmbunătățirea aspectelor socio-economice, menținând coeziunea socială și stimulând schimbări care facilitează tranziția digitală. Investițiile publice din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă o oportunitate semnificativă pentru promovarea achizițiilor ecologice și pentru modernizarea administrației publice în domeniul sustenabilității.

Acest lucru este susținut de faptul că, în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, Comisia Europeană impune aplicarea principiului „a nu prejudicia în mod semnificativ” mediul (DNSH) în toate liniile de intervenție din PNRR.

Ce reprezintă PNAE

Planul Național de Achiziții Ecologice (PNAE) reprezintă o direcție națională clară, care stabilește obiective pentru accelerarea tranziției către modele de consum și producție durabile.

Acesta sprijină autoritățile și entitățile contractante în achiziționarea de produse și servicii cu un impact redus asupra mediului și în schimbarea comportamentului consumatorilor, îndemnându-i să opteze pentru produse, servicii și lucrări durabile. PNAE va sprijini și participarea IMM-urilor la piața unică europeană, ajutând entitățile achizitoare să aplice criterii ecologice. De asemenea, PNAE va contribui la educarea sectorului privat privind respectarea principiilor dezvoltării durabile.