Nicoleta Pauliuc vorbește despre Summitul European pentru Cancer
Planul Național de Cancer, după un an. Nicoleta Pauliuc a oferit declarații cu privire a PNCC. Totul, în contextul în care, în România, mor zilnic 153 de persoane în urma cancerului. Ea a vorbit despre o posibilă continuare și implementare a legislației românești pe acest plan.
Totodată, senatoarea a făcut un scurt rezumat al participării sale la Summitul European pentru Cancer. Acesta a fost organizat de European Cancer Organisation, care a avut loc la Bruxelles în perioada 15 – 17 noiembrie.
„Quo vadis, Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului? Este o întrebare atât de importantă încât de răspunsul său depinde viaţa a 153 de români care mor în fiecare zi din cauza acestui spectru de boli perfide numite cancer. Logica acestei dezbateri este să vedem ce s-a făcut în ultimul an, de când PNCC a devenit lege, dar şi să stabilim cumva un drum înainte pe care să-l urmăm pentru binele bolnavilor oncologici, al supravieţuitorilor şi al aparţinătorilor”, a spus ea.
Pauliuc susține că a participat la „cea mai importantă dezbatere anuală pe tema cancerului” la nivelul UE. Participarea ei a fost posibilă „în baza unei relaţii foarte bune cu domnul Mike Morrissey, CEO-ul European Cancer Organisation”. În 2023, s-a implicat în dezbatere și Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate. senatorul PNL spune că România a fost dată ca exemplu în ceea ce privește legislația.
„Fără falsă modestie, vreau să vă spun că primirea a fost foarte bună, România fiind dată ca exemplu pe zona de legislaţie. Poate aţi văzut şi din intervenţiile mele publice de la Bruxelles, dar multe dintre ideile noastre comune sunt privite foarte bine la nivel european. Spre exemplu, se doreşte preluarea modelului nostru cu Ziua Naţională a Supravieţuitorului de Cancer la nivel european şi eu le-am propus să se suprapună peste data din România – anume prima duminică din luna iunie.
De asemenea, din discuţiile pe care le-am avut, sunt foarte multe ţări care folosesc legislaţia din România privind “dreptul la uitare al celor care au supravieţuit unui diagnostic oncologic” ca exemplu pentru a promova legi similare”, a explicat ea.
PNCC, mari probleme cu implementarea
Deși România a transformat în lege „Planul anti-cancer”, încă are probleme uc partea de implementare. Senatoarea PNL povestește că le mulțumea oficialilor UE cu jumătate de gură „pentru aprecierea făcută României, dar, în egală măsură, le transmiteam că încă ne aflăm în chinurile facerii normelor de implementare ale PNCC”.
Nicoleta Pauliuc a precizat că, din păcate, România nu și-a propus să capete acces la fondurile europene în această direcție. Ea susține că „numai pe EU Missions Cancer din cadrul Horizon Europe sunt 4 miliarde de euro: putem să luăm şi noi o bucăţică din aceşti bani. Ca să nu mai vorbesc de bune practici, schimburi de experienţe, colaborări punctuale. Zici că suntem izolaţi pe o insulă în mijlocul Oceanului Pacific şi nu suntem parte a celui mai important club de ţări din lume”.
„Revenind la subiectul implementării Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, aş vrea să fac două comentarii politice foarte scurte:
• 1. Eu nu am votat legea prin care se aproba OUG-ul care modifica PNCC. Am considerat că, în felul acesta, aş fi trădat cauza bolnavilor oncologici din România. Eu sunt om de cuvânt şi nu mă mulţumesc cu jumătăţile de măsură.
• 2. Comentariile mele nu sunt politice – nu sunt o PeNeListă care atacă un PeSeDist. Sunt o supravieţuitoare de cancer care îşi doreşte din tot sufletul ca bolnavii să primească o şansă la viaţă”.
Aşteptările bolnavilor de cancer, spulberate de către Ministerul Sănătăţii
Senatoarea susține că, deși ne aflăm la un an de la promulgarea legii de către Klaus Iohannis, nu s-au făcut demersuri eficiente pentru transpunerea ei în realitate.
Nicoleta Pauliuc sugerează inclusiv că Ministerul Sănătăţii ar fi încălcat legea.
„Spun “comemorăm” pentru că, în toată această perioadă, speranţele şi aşteptările legitime ale bolnavilor de cancer au fost spulberate de către Ministerul Sănătăţii. Cu bună ştiinţă, prevederile PNCC – document care, fără a avea cineva pretenţia că este perfect, era îmbrăţişat de toată lumea ca un uriaş pas înainte – au fost blocate, amânate sau anulate. Trăim o uriaşă dezamăgire!
Deşi Ministerul Sănătăţii era obligat legal şi constituţional ca, până pe 1 iulie 2023, să propună normele de aplicare a legii, domnul Rafila a spus că mai este nevoie de timp. Ca atare, s-a emis ordonanţa de guvern 26/2003 şi hotărârea de guvern 709/2003 din 10 august”, spune ea.
După trei luni de la o promisiune de rezolvare a situației, nu s-a demarat nimic. Senatoarea face un rezumat al normelor de care este nevoie în acest context:
• Traseul pacientului.
• Setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer.
• Standardele de certificare și metodologia de evaluare a calității serviciilor de diagnostic al cancerului oferite de furnizorii de servicii medicale
• Criteriile de clasificare și ierarhizare a unităților sanitare care acordă servicii medicale.
• Metodologiile de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul bronhopulmonar și cancerul de prostată.
• Serviciile de consiliere a pacientului oncologic din punct de vedere psihologic, precum și condițiile acordării acestora.
• Planul de acțiune pentru definirea și organizarea rețelei de centre integrate de diagnostic și tratament al cazurilor de oncologie pediatrică.
„De altfel, cred că Bugetul pe 2024 va fi o hârtie de turnesol pentru a vedea ce îşi doreşte Guvernul să facă pentru bolnavii de cancer. În opinia mea, e o mostră de cinism să le promiţi unor oameni bătrâni că le dai 40% la pensie când ştii că unii dintre ei mai au câteva luni de viaţă şi nu pot beneficia de un amărât de RMN sau nu-şi găsesc citostaticele de care au nevoie”, a adăugat Nicoleta Pauliuc.
Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei dezbateri pe tema implementării Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului (PNCC).
Reamintim că, la data de 4 iunie, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anunța că intenționează să acționeze în instanță Ministerul Sănătății. Totodată, susținea că va demara acțiuni de protest. Scopul era cel de a apăra Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNCC), având în vedere incertitudinea privind implementarea acestuia.