Potrivit statisticilor, cinci români mor în fiecare oră din cauza cancerului. Din cauza pandemiei din ultimii doi ani, cifrele au crescut. Totul se întâmplă din cauză că pacienţii oncologici sunt diagnosticaţi târziu, tratamentul lor este îngreunat, iar medicamentele ajung foarte greu la cei în nevoie.

Astăzi este Ziua Mondială a Luptei împotriva cancerului. Cu ocazia acestei zile, asociaţiile pacienţilor trag un semnal de alarmă.

În perioada pandemiei, pacienții cu probleme oncologice nu au avut acces la tratament, iar operațiile care nu au reprezentat o urgență au fost amânate.

Până astăzi, 4 februarie, 60.450 de persoane au decedat din cauza pandemiei. Multe victime sunt și în rândul bolnavilor de cancer. Cinci români mor în fiecare oră din cauza cancerului, iar dintre aceștia unul este ucis de cancerul pulmonar, potrivit datelor semidefinitive privind mortalitatea pe cauze de deces emise de Institutul Național de Statistică.

Premieră pentru România

Cezar Irimia, președinte Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a declarat că se discută implementarea Planului Național de Cancer, care ar fi o premieră pentru România.

„Astăzi vom discuta despre Planul Național de Cancer pentru prima oară asumat în România, chiar dacă noi îl cerem de 21 de ani. Celula malignă nu are culoare politică. Planul Național de Cancer va monitoriza totul. Descoperirea incipientă a cancerului prin programe de screening, acces la investigații, la tratament, la inovație până la paliație. Acest plan va fi introdus gradual în România.”, a declarat Cezar Irimia, potrivit Antena 3.

„În vreme de pandemie, accesul pacienților ONCOLOGICI la terapii și asistență de specialitate este încă limitat.
Speranța noastră, azi, o reprezintă Planul Național de Control al Cancerului, ceea ce ne determină să susținem, în mod categoric, implementarea acestuia.”, transmite asociația.

Aproximativ 49.769 de români au murit în 2020 din cauza cancerului, iar 20% din totalul acestor decese au fost cauzate de cancerul pulmonar.

În continuare se pune diagnostic tardiv și nu sunt medicamente pentru bolnavii de cancer, spune Asociația Bolnavilor de cancer. Peste 160 de molecule noi au intrat pe piața internațională, în România doar 31.