Ce ar face NATO, dacă ar fi atacată de alt stat?

În prezent, NATO poate mobiliza rapid 300.000 de soldați din statele membre pentru a face față amenințării militare a Rusiei. Această creștere a capacității de reacție a venit în contextul războiului din Ucraina, când țările membre ale NATO au convenit să crească semnificativ numărul de trupe mobilizabile în mai puțin de 30 de zile.

Răspunsurile aliaților depășesc mult cifra de 300.000 de trupe. Acest efort de consolidare a capacității de mobilizare face parte din strategiile pe care NATO le-a implementat pentru a contracara orice potențial atac, strategii discutate și adoptate în timpul Summit-ului NATO de la Vilnius, Lituania din 2023.

Aceste strategii de apărare stabilesc sarcinile fiecărui aliat în caz de invazie din partea Rusiei, marcând o premieră de la sfârșitul Războiului Rece. Comandanții militari evaluează în fiecare țară capacitatea de a implementa aceste strategii și dacă sunt dotate cu resursele necesare.

Totuși, Alianța Nord Atlantică a întâmpinat întârzieri în dezvoltarea sistemelor de apărare antiaeriană și a rachetelor cu rază lungă de acțiune.

România ar trebui să reziste singură mai mult de o lună, până vin ajutoarele NATO

Cu o lună în urmă, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avertizat că, în cazul unui război, țara noastră ar trebui să reziste singură 45 – 60 de zile până ar veni ajutoarele de la Alianța Nord Atlantică.

În cazul unei invazii, 2.000 de puşcaşi marini şi 1.000 de militari străini n-ar face față. Trebuie să ai o armată care îţi permită să rezişti 45 de zile – 60 de zile până când NATO îşi mobilizează resursele de război să te poată ajuta.

„Sigur, la Summit-ul din Ţara Galilor din 2014 s-a stabilit formarea acestor forţe rapide, dar nici o forţă rapidă nu vine mai devreme de zece zile pe teritoriul României şi vine la dimensiuni reduse şi nu la dimensiunile la care să poţi face faţă unui atac masiv, spre exemplu, din partea Federaţiei Ruse”, a zis el.

Traian Băsescu
Traian Băsescu (SURSA FOTO: Facebook, Traian Băsescu)

Totuși, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a dat asigurări că România beneficiază de toate garanţiile de securitate.

A reamintit, totodată, că pe teritoriul țării există trupe ale Alianței Nord Atlantice, mijloace de răspundere, de Poliţie Aeriană, forţe terestre, mijloace de supraveghere şi avertizare timpurie.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă (SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ionel Ciucă)