S-au aflat detalii despre un plan ONU de a crea un coridor maritim din Ucraina pentru exportul de cereale. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a oferit mai multe informații în acest sens. El a explicat că rute sigure pot fi formate fără a demina zonele din jurul porturilor ucrainene.
Conform Reuters, care a citat declarațiile făcute de ministrul turc de Externe, poziția oficialului de la Ankara ar indica o schimbare faţă de o propunere anterioară de a demina porturile ucrainene.
Această măsură provoca temeri Kievului că ar lăsa-o mai vulnerabilă faţă de un atac rus din Marea Neagră.
Mevlut Cavusoglu a discutat planul cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Ankara săptămâna trecută. El a arătat, însă, că sunt necesare mai multe discuţii cu Moscova şi Kiev. Lavrov a spus apoi că ţine de Ucraina să cureţe minele din jurul porturilor sale pentru ca navele comerciale să se apropie.
Turcia susține că va mai dura deminarea porturilor
Ministrul Cavusoglu a explicat, în fața jurnaliștilor, că „va dura ceva timp” să fie deminate porturile. Potrivit acestuia, un coridor maritim sigur ar putea fi între timp stabilit în zone fără mine în conformitate cu propunerea ONU. El a arătat că Turcia aşteaptă încă reacţia Moscovei la acest plan.
„Întrucât locaţia minelor este cunoscută, anumite linii sigure ar fi stabilite în trei porturi (ucrainene)”, a spus Cavusoglu. „Aceste nave (comerciale), cu ghidajul vaselor ucrainene de căutare şi salvare după cum prevede planul, ar putea prin urmare să vină şi să plece în porturi fără să fie nevoie să fie înlăturate minele”, a spus acesta.
ONU a făcut apel pentru stabilirea unui coridor sigur
Trebuie spus că ONU a făcut apel la cele Rusia și Ucraina, precum şi la vecinul lor maritim Turcia, să fie de acord cu stabilirea unui coridor sigur.
Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO şi o marină puternică. Ankara are relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova. Canalul turc TRT Haber a difuzat informaţia că o linie directă a fost creată între Turcia, Ucraina şi Rusia. Un general din fiecare ţară poate lua parte la discuţii „mai aprofundate” pentru a ajunge la un rezultat, potrivit sursei citate.