Americanii au de ce sa rasufle usurati. Membrii democrati si republicani ai Camerei Reprezentantilor au votat in proportie covarsitoare pentru implementarea „Planului Paulson”, menit sa salveze economia americana de iminenta unui colaps.

Reprezentantii au votat 263 – pentru si 171-  impotriva „colacului de salvare”, in valoare de 700 de miliarde de dolari, menit sa reporneasca motorul economiei americane. Acesta este cel de-al doilea vot la care a fost supusa solutia Paulson in fata Camerei Reprezentantilor, dupa ce, luni, in mod neasteptat, voturile contra le-au coplesit pe cele favorabile. Banii vor fi folositi pentru a scoate din impas institutiile financiare de pe Wall Street care se afla in pericol de faliment.

Liderul republicanilor din Camera, John Boehner, era optimist in privinta rezultatului inca inainte de vot: „Este un plan perfect? Nu! Dar este cu siguranta mult mai bun decat cel pe care il aveam in urma cu o saptamana. A venit vremea sa actionam in numele poporului american. Este vorba despre economiile de-o viata ale acestuia. Este vorba despre slujbele americanilor, despre siguranta unei pensii linistite”, a declarat Boehner.

Luni, 29 septembrie, planul fusese respins cu 228 de voturi – impotriva, fata de numai 205 – pentru.

Presedintele George Bush a declarat ca va semna documentul ce legifereaza „Planul Paulson” si a tinut sa precizeze ca votul de astazi transmite un mesaj important intregii lumi: Statele Unite sunt pregatite sa ia masuri de amploare pentru a usura criza creditelor ce apasa pe umerii economiilor tarilor dezvoltate.

La randul sau, presedintele Federal Reserve (FED), Ben Bernake, a fost observat in timp ce aplauda votul favorabil si a sustinut ca este incantat de decizia reprezentantilor americani.

Sursa: CNN