Planul pentru economia europeană funcționează. Bursele europene își revin

Pandemia de coronavirus a generat probleme majore din punct de vedere economic atât în Europa cât și în restul țărilor de pe glob. În acest context, liderii UE au adoptat un plan istoric menit să susţină economia europeană, care își face deja simțită prezența.

Mai exact, după ce liderii UE au aprobat planul în urmă cu doar câteva ore, bursele din zona euro au atins marţi cel mai ridicat nivel din martie , transmite Reuters, citată de agerpres.

Totodată, stimulată de euforia din Europa, bursa de la Londra a deschis  și ea în creştere ședința de marţi.

Indicele acţiunilor din zona euro a urcat cu 1,3% marţi dimineaţă, ajungând la cel mai ridicat nivel din 5 martie, în timp ce indicele pan-european STOXX 600 a crescut cu aproximativ 1%, de asemenea la cel mai ridicat nivel din 5 martie, după ce jurnalul medical The Lancet a anunţat că vaccinul experimental împotriva COVID-19, denumit AZD1222 şi dezvoltat de AstraZeneca, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, este sigur şi produce un răspuns imunitar.

Un maraton de negocieri

În urma unor negocieri maraton, statele membre UE au aprobat un plan de relansare istoric. Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.

„Desigur au existat compromisuri şi acordul nu este perfect dar faptul că liderii UE au ajuns la un acord privind emiterea de datoria comună reprezintă proverbiala trecere a Rubiconului, pe care investitorii o aşteptau cel mai mult”, a apreciat Sean Darby, analist la Jefferies.

În Germania situația este și mai bună. Indicele principal DAX al Bursei de la Frankfurt înregistra marţi dimineaţă cel mai ridicat nivel din 24 februarie, cel mai semnificativ avans fiind înregistrat de acţiunile companiilor SAP SE, Siemens AG şi Logitech International SA. Indicele CAC40 al Bursei de la Paris a crescut cu peste 1%, în timp ce indicele FTSE 100 al Bursei de la Londra a urcat cu 0,53%.

Bursele din Spania şi Italia înregistrau marţi dimineaţă creşteri de 1,7% şi, respectiv, 2%, în timp ce băncile din zona euro au urcat cu 3,3%.