Ministrul Mediului de la acea vreme, Rovana Plumb, a motivat în hotărârea de guvern dată în care scotea reglementa documentele cadastrale ale Insulei Belina că această procedură se realizează pentru că au existat multe erori. Această hotărâre de guvern a fost primul pas, într-un proces complex și premeditat de a da insula Belina pe mâna Teldrum. Practic,ministerul Mediului a aranjat documentele cadastrale în așa fel încât să poată trece în administrarea Consiliului Local Teleorman. „În ședința de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern”, potrivit DNA. Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel făceau parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. În aceste condiții, a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului aflate în administrarea “Apelor Române”, astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern.
Astăzi, ancheta DNA spune că au fost încălcate șase legi – printre care şi Constituţia -și doi miniștri sunt anchetați, Sevil Shhaideh, vicepremier și ministrul Deyvoltării, și Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.
Pe hârtie, Insula Belina urma să se transforme într-un un complex de recreere de 5 stele. Săli de sport, spaţii turistice, tabără de vară pentru elevi şi un aquaparc.
Acesta este proiectul invocat pentru ca aproape 320 de hectare de teren să fie transferate de la ministerul Mediului către Consiliul Judeţean Teleorman, care ar fi urmat să se apuce de treabă.
În realitate, spun procurorii, complexul a fost doar un pretext. Un paravan pentru o afacere ilegală.
”Autorităţile administraţiei publice ale judeţului Teleorman sunt preocupate de existenţa la nivelul judeţului a unor proiecte de dezvoltare durabilă a zonei prin protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului natural al judeţului. În acest sens, Consiliul Judeţean Teleorman, a depus la ADR Sud Muntenia, în cadrul pachetului de proiecte pentru etapa 2014-2020, cu finanţare din fonduri europene, fişa proiectului ,,Reabilitarea şi valorificarea cadrului natural al zonei Dunării-insula Belina-Braţul Pavel, comuna Seaca, judeţul Teleorman””, se arată în al doilea document aprobat de guvern în noimebrie 2013.
Pentru ca mutarea celor 320 de hectare să poată fi realizată între Ministerul Mediului şi Consiliul Judeţean Teleorman ar fi fost nevoie de o lege specială, spun procurorii. În schimb, a fost elaborată în doar 17 ore o hotărâre de guvern.
Observaţia a fost făcută de ministerele Justiţiei şi cel al Finanţelor. Chiar şi aşa, proiectul hotărârârii de guvern a mers mai departe şi a fost aprobat.
Aşa au trecut cele 320 de hectare la Consiliul Judeţean Teleorman. Suspecţi în dosar sunt şi foşti angajaţi în conducerea ministerelor din acea vreme.
„Suspecta Ionela Vasile Stoian, în calitate de director la M.D.R.A.P… nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare, nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false M.F.P. și M.J. referitor la contactele de închiriere deja existente”, arată DNA.
Procurorii spun că Sevil Shhaideh a semnat proiectul hotărârii de guvern, asumându-şi astfel transferul insulei. Ajunsă în custodia Consiliului Judeţean Teleorman, afacerea ilegală s-ar fi transferat spre autorităţile locale. Doi angajaţi de la cadastru ar fi radiat contracte mai vechi de închiriere a unor spaţii de pe insulă încheiate cu firma Tel Drum. Şi asta pentru ca ele să nu atragă atenţia asupra unor eventuale interese, spun anchetorii.
”Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție a ajutat la săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a inițiat și promovat H.G. 858/2013 în decurs de 17 ore, în perioada 5.11.2013 – 6.11.2013, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ.”, se arată la finalul comunicatului emis de DNA.
Locul preferat de Dragnea
Despre insula Belina, micul paradis din județul Teleorman, jurnaliștii de la Hotnews scriau, în luna mai, că este locul preferat de pescuit al lui Liviu Dragnea, unde a mers și cu fostul premier Sorin Grindeanu, pe vremea în care cei doi erau în relații bune. La Belina, brațul Pavel, se poate pescui caraş, crap şi peşti răpitori, inclusiv ştiucă, după cum reiese din datele Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Pentru cele 70 de hectare luate în concesiune în 2014, Tel Drum plăteşte puţin peste 7000 de lei pe lună.