'Dacă vor exista mai mult de nouă state membre ale UE, o putem face. Probabil săptămâna viitoare numărul va scădea la şapte dar trebuie să le oprim', a declarat Schelling la Viena, scrie Agerpres.
Un număr de 10 state membre ale zonei euro au ajuns recent la un acord cu privire la unele caracteristici fundamentale ale taxei pe tranzacţiile financiare şi au convenit că până la mijlocul acestui an să stabilească şi celelalte aspecte, inclusiv nivelul acestei taxe.
Introducerea unei astfel de taxe pe tranzacţiile financiare era prevăzută iniţial pentru luna ianuarie 2016 însă discuţiile au fost dificile în rândul acestui mic grup de ţări care sunt decise să o pună în practică, precum şi cu alte ţări membre ale Uniunii Europene, care se tem de repercursiunile acestei taxe asupra economiilor lor. Cel puţin nouă state trebuie să fie în favoarea taxei pe tranzacţiile financiare pentru a fi adoptată.
Schelling, care conduce negocierile, a dat asigurări că cele 10 state încă sunt la masa negocierilor. Obiectivele taxei pe tranzacţiile financiare sunt recuperarea unei părţi din fondurile publice utilizate pentru salvarea băncilor, limitarea tranzacţiilor speculative şi unificarea taxelor similare percepute deja în mai multe state membre. Însă proiectul s-a lovit de opoziţia fermă a Marii Britanii, care se teme că noua taxă va afecta tranzacţiile financiare derulate la Londra, centrul financiar al continentului european.
În mai, ministrul belgian de Finanţe, Johan Van Overtveldt, a avertizat că ţara sa s-ar putea retrage de la negocieri în timp ce Slovenia a ridicat problema viabilităţii taxei pe tranzacţiile financiare.
De asemenea Schelling a afirmat că se aşteaptă ca Marea Britanie să voteze în favoarea rămânerii în UE. 'Personal, sunt sigur că Regatul Unit va rămâne în UE', a afirmat ministrul austriac de Finanţe. Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii.