Planul României de a deveni o forță militară regională este pe cale să devină realitate. Armata Română ar putea avea parte de noi obuziere autopropulsate K9 de fabricație sud-coreeană, anunță MApN. Ministerul dorește întărirea domeniului Apărării.
România vrea să cumpere 54 de obuziere autopropulsate K9
Prin intermediul unui contract de aproape 1 miliard de dolari, Armata Română ar putea achiziționa obuziere autopropulsate K9 fabricate în Coreea de Sud pentru a-și îmbunătăți echipamentul militar.
În cadrul acestui contract, sunt incluse și 36 de transportoare speciale de muniții, împreună cu țevi de rezervă, muniție și alte echipamente conexe.
Conform unor surse militare de înaltă calitate, discuțiile se apropie de finalizare, iar contractul ar putea fi semnat chiar în primele șase luni ale acestui an, conform informațiilor transmise de Hankyung, principalul ziar economic și financiar din Seul.
Shin Won-Sik va efectua o vizită în România
În plus, conform aceleiași surse, ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won-Sik, va efectua o vizită oficială în România în luna următoare. Se vor purta discuții despre cooperarea în domeniul apărării cu autoritățile guvernamentale locale.
Conform declarațiilor unui oficial militar, vizita ministrului Shin va fi axată în special pe consolidarea finalizării contractului de export de arme către România. Acesta a fost încheiat de către Hanwha Aerospace.
În cazul în care contractul este finalizat cu succes, valoarea comenzilor de apărare înregistrate de Hanwha Aerospace va depăși 30 de trilioane de woni. Acest lucru va consolida poziția companiei ca fiind prima în domeniul apărării K9 care realizează acest lucru.
K9, fabricat de Hanwha, a fost singurul vehicul care a rămas în licitația deschisă de Ministerul Apărării Naționale în vara anului trecut. Este numit și „Tunetul Coreean”.
Acesta atinge o viteză de peste 67 de kilometri pe oră. A fost proiectat pentru a funcționa eficient în orice condiții climatice.
Alte achiziții ale Armatei Române
România planifică achiziționarea a 54 de tancuri Abrams. Contractul a fost deja semnat pentru suma de 2,53 miliarde de dolari.
Armata urmează să fie echipată cu 18 drone de tip Bayraktar. România va plăti pentru ele aproape 321 milioane de dolari, fără includerea TVA-ului.
Mai este planificată achiziționarea a peste 1050 de vehicule blindate ușoare. Fiecare are o valoare de 1 milion de euro.
Deși pe hârtie progresele sunt semnificative, în realitate implementarea acestor planuri este prevăzută să se desfășoare până în anul 2030.