România a investit sume semnificative de miliarde de euro în înarmare, însă nu a atins încă obiectivul de alocare a 3,5% din PIB pentru bugetul de Apărare.

În ultimul timp, țara noastră a alocat miliarde de euro pentru înarmare, inclusiv pentru achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Până în prezent, țara noastră a cumpărat șapte astfel de sisteme. Dintre acestea, patru au fost deja livrate, iar următoarele trei urmează să fie contractate. Din cele patru sisteme livrate, unul este deja funcțional.

Cea mai scumpă achiziție din istoria României

Costul celor șapte sisteme se ridică la aproximativ 4 miliarde de dolari. Astfel, achiziția sistemului Patriot este cea mai costisitoare din istoria României.

În plus, au fost achiziționate 18 drone militare Bayraktar, fabricate în Turcia, în valoare de 321 de milioane de dolari.

Pe lângă capacitatea de supraveghere aeriană, aceste aeronave vor avea capacitatea de a ataca ţinte. România achiziționează, de asemenea, 54 de tancuri Abrams americane, la nivel de batalion.

Valoarea estimată a acestui contract este de aproximativ 1 miliard de dolari. În plus față de aceste achiziții, România a cumpărat anterior 17 avioane F16 din Portugalia și planifică să achiziționeze încă 32 de avioane F16 din Norvegia.

Valoarea contractului semnat cu Guvernul Norvegiei se ridică la 388 de milioane de euro, iar aeronavele sunt programate să fie livrate până în 2025.

România cumpără rachete AIM-9X Sidewinder Block II pentru avioanele F-16 Fighting Falcon

Amintim că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunțat că România achiziționează rachete avansate destinate avioanelor F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Aprobarea pentru vânzarea acestor rachete, modelul AIM-9X Sidewinder Block II, a fost obținută din partea Statelor Unite. Valoarea achiziției se ridică la 70 de milioane de dolari, iar obiectivul este echiparea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon.

Ministrul Apărării a subliniat că această achiziție va consolida securitatea spațiului aerian al României și va spori interoperabilitatea cu structurile similare ale Armatei americane.

Angel Tîlvăr a declarat că „Accesul Forţelor Aeriene Române la capabilităţi aer-aer de ultimă generaţie contribuie semnificativ la creşterea siguranţei spaţiului aerian naţional şi aliat şi asigură un înalt grad de interoperabilitate cu structurile similare ale Armatei SUA”.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.