Planul secret al lui Vladimir Putin. Războiul ascuns pe care Kremlinul l-a ordonat împotriva Europei

rusia europa

SURSA FOTO: Dreamstime

Serviciile secrete SUA informează despre o amplă operațiune diversionistă orchestrată de Rusia, care vizează destabilizarea mai multor state occidentale, printre care Franța și Germania. Această operațiune, dezvăluită în urma acțiunilor judiciare recente, include strategii sofisticate de manipulare și dezinformare, având scopul de a influența opinia publică și de a crea tensiuni interne în aceste țări.

A început războiul psihologic cu care Rusia destabilizează Europa. Dezvălurile FBI

Autoritățile americane au dezvăluit detalii importante despre o amplă operațiune de influențare orchestrată de Rusia, vizând destabilizarea mai multor state occidentale, inclusiv Franța și Germania.

Acțiunea, care a dus la punerea sub acuzare a doi cetățeni ruși, a implicat confiscarea a peste 30 de domenii de internet, planificate pentru a desfășura o campanie de influențare a alegerilor din Statele Unite, conform unui raport Politico.

Sondajele făcute de FBI conturează dimensiunea și scopul operațiunii rusești, care a încercat să manipuleze politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști și alte persoane influente din Germania, Franța, Italia și Marea Britanie. Campania Kremlinului a urmărit să provoace disensiuni între statele occidentale, să discrediteze Statele Unite și să submineze sprijinul pentru Ucraina.

Documentele prezentate în instanță, care se întind pe aproape 300 de pagini, includ informații despre strategiile de influențare utilizate. O notă de la așa-numita „Agenție de Proiectare Socială” a Rusiei, condusă de Serghei Kirienko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Vladimir Putin, descrie cum campania era concepută pentru a ocoli filtrele anti-boți ale rețelelor sociale. Scopul principal era de a genera reacții negative în rândul publicului, întrebând de ce ar trebui să ajute Ucraina și de a promova mesaje emoționale, cum ar fi „americanii sunt niște ticăloși”.

SURSA FOTO: Dreamstime

Moscova a făcut dubluri ale unor site-uri renumite

Operațiunile de influențare au folosit domenii de internet doppelgänger (dubluri) pentru a răspândi conținuturi false, care păreau că provin de la instituții media respectabile din Occident. Domeniile confiscate includ variante falsificate ale unor site-uri cunoscute precum Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ și Süddeutsche Zeitung. Aceste domenii au fost achiziționate folosind criptomonede, precum bitcoin, pentru a complica urmărirea cumpărătorilor.

Printre scopurile prioritare ale agenților ruși s-au numărat influențarea opiniei publice în Germania, pe care au identificat-o drept o țintă deosebit de vulnerabilă la influența Moscovei. Această dezvăluire subliniază complexitatea și amploarea eforturilor rusești de a afecta democrațiile occidentale prin metode de manipulare psihologică și dezinformare.

„Germanii sunt mai dependenți decât francezii”, se arată într-unul dintre documentele rusești, fiind, probabil, avută în vedere importanța economică a gazului rusesc pentru Berlin.

„În primul rând, trebuie să discredităm SUA, Marea Britanie și NATO și, în al doilea rând, să-i convingem pe germani să se opună politicii ineficiente a sancțiunilor”, se mai spune în documentele rusești depuse de FBI la tribunal.

În contextul acțiunilor de influențare dezvăluite de autoritățile americane, Agenția de Proiectare Socială a Rusiei a elaborat o operațiune cunoscută sub numele de „Instigarea conflictelor internaționale”, având ca obiective principale Franța și Germania. Potrivit documentelor prezentate de FBI, scopul acestei operațiuni este de a „escalada tensiunile interne” în aceste țări pentru a promova interesele Federației Ruse, precum și de a influența conflictele existente și de a crea situații de conflict artificial.

Operațiunea a implicat o serie de tactici de manipulare și dezinformare. Responsabilii ruși au utilizat narațiuni fabricate, înregistrări video și documente false, precum și comentarii pe rețelele sociale și citate atribuite atât fals, cât și real, unor persoane influente. Aceste metode aveau rolul de a genera și amplifica tensiuni interne și conflicte, contribuind astfel la destabilizarea situației politice și sociale din Franța și Germania.

Strategia a fost concepută pentru a crea un climat de instabilitate, în care conflictele și dezbaterile interne să fie exacerbate. Prin răspândirea de informații false și influențarea percepțiilor publice, Rusia a urmărit să influențeze opinia publică din aceste țări și să slăbească coeziunea socială și politică.