Un controversat experiment de blocare a Soarelui, susținut de Bill Gates, se izbește de un zid de contra-argumente ale experților. Susținătorii așa-zisei geoinginerii solare, avându-l ca vârf de lance pe miliardarul tehnologic Bill Gates, spun că ar trebui luate în considerare tehnici menite să blocheze o parte din radiația solară care ajunge pe planetă.
Bill Gates însuși a intrat în bătălie, susținând financiar un experiment al Universității Harvard pentru a analiza efectul pulverizării particulelor în stratosferă și a crea, teoretic, un efect de răcire global, relatează Forbes.
Mai mulți savanți cer acum stoparea acestei tehnologii, extrem de periculoase, avertizând că ”ingineria solară nu e nici necesară, nici etică”. Ei vor să nu existe nici un sprijin pentru geoingineria solară din partea instituțiilor internaționale.
În plină pandemie, fondatorul Microsoft anunța că finanțează dezvoltarea unei tehnologii de blocare a Soarelui. Un experiment care putea reflecta lumina Soarelui în afara atmosferei Pământului, având ca efect o răcire a temperaturii globale. Ceva ce pentru mulți pare de domeniul SF.
Acum însă, tot mai îngrijorată de faptul că din SF ar putea deveni realitate, complet greșit din punct de vedere etic și științific, o coaliție internațională de cercetători și activiști solicită încetarea planurilor de geoinginerie solară, subliniază Forbes.
Într-o scrisoare deschisă, cei 16 inițiatori ai Acordului de neutilizare a geoingineriei solare, majoritatea savanți, susțin că există trei motive principale pentru prevenirea utilizării unor astfel de tehnologii.
S-ar putea întoarce împotriva noastră
În primul rând, ei vorbesc despre riscurile necunoscute ale unei astfel de tehnologii de geoinginerie solară, care s-ar putea întoarce, în mod catastrofal, împotriva noastră. „Riscurile geoingineriei solare sunt greșit înțelese și nu pot fi niciodată pe deplin cunoscute”, spun oamenii de știință.
„Impactul acesteia va varia de la o regiune la alta și există incertitudini cu privire la efectele asupra modelelor meteorologice, agriculturii și satisfacerii nevoilor de bază ale oamenilor, de hrană și apă”, avertizează ei.
Riscă să devină un argument pentru cei care se neagă schimbările climatice
În al doilea rând, aceste tehnologii ar putea fi folosite de guverne sau corporații pentru a se opune unor metode de combatere a schimbărilor climatice, cum ar fi reducerea utilizării combustibililor fosili. „Geoingineria solară riscă să devină un argument puternic pentru lobby-iștii din industrie, cei care neagă vehement schimbările climatice, dar și pentru unele guverne de a întârzia politicile de decarbonizare”, scriu autorii.
În final, savanții se întreabă cine ar putea decide cum să fie utilizată geoingineria solară. „Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, dominat de doar cinci țări cu drept de veto, nu are legitimitatea globală necesară reglementării eficiente a geoingineriei solare”, avertizează cei 16 inițiatori ai Acordului de neutilizare a geoingineriei solare.
De ce a picat testul finanțat de Gates
Peste 45 de cadre universitare, academicieni, profesori de drept și scriitori au semnat scrisoarea.
Și nu doar academicienii sunt cei care obiectează asupra conceptului geoingineriei solare. Anul trecut, aproximativ 30 de grupuri de popoare indigene din întreaga lume au cerut Universității Harvard să renunțe la planurile susținute de Gates de a testa tehnologia de geoinginerie solară cu ajutorul Corporației Spațiale Suedeze. Demersul lor a avut succes, iar testul a fost anulat, subliniază Forbes.