Gabriela Firea, primarul general al Capitalei și Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, au semnat un protocol prin care demarează un proiect important pentru locuitorii Capitalei.
Proiectul poartă numele „Bucharest Start Up City” și își propune să ofere granturi de câte 50.000 euro pentru 200 de star-up-uri din Capitală.
„E un moment important pentru bucureştenii care au iniţiative antreprenoriale (…) s-au simţit cumva dezamăgiţi sau discriminaţi în momentul în care au aflat informaţia că nu pot aplica pe programul naţional Start-Up Nation. (…) am semnat protocolul dintre Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii în urma căruia practic demarăm un program amplu de încurajare a mediului privat în Capitală. Este vorba despre un proiect care va beneficia de un buget de 10 milioane de euro şi care va demara începând cu luna ianuarie a anului viitor”, a spus Firea, marţi, după semnarea protocolului.
Ea a menţionat că vor fi acordate granturi de câte 50.000 de euro pentru 200 de startup-uri din toate domeniile de activitate.
Primarul a precizat că proiectele vor fi analizate în urma Regulamentului care fi anunţat în perioada următoare şi a afirmat că bugetul este alocat de Primăria Municipiului Bucureşti, iar programul beneficiază de expertiza CNIPMMR.
Firea a estimat ca s-ar putea crea 400 de noi locuri de muncă, cu ocazia acordării acestor granturi de către PMB. Ea şi-a exprimat convingerea că programul va fi un succes şi va exista o viitoare etapă, menţionând că promovarea proiectului este foarte importantă în mediul universitar.
Potrivit lui Florin Jianu, importantă este vârsta firmei şi nu cea a antreprenorului, fiind vorba despre un debutant, dacă acea companie e la început de drum.
„Protocolul pe care l-am semnat astăzi conţine mai mulţi paşi, astăzi operaţionalizăm acest program, ‘Bucharest Start Up City’, dar împreună vom continua să lucrăm pentru mediul antreprenorial din Bucureşti, prin înfiinţarea ulterior a unei agenţii de atragere de investiţii în parteneriat public-privat, prin înfiinţarea unor instrumente suport pentru antreprenori de tipul incubatoarelor, acceleratoarelor de afaceri, dar şi un fond de investiţii pentru Capitală. Astfel, vom implementa ceea ce se cheamă un ecosistem de afaceri. Avem grijă împreună de toţi antreprenorii, fie ei la început de drum sau în altă etapă de dezvoltare”, a spus Florin Jianu.
De asemenea, acesta a anunţat că în ianuarie se va pune în dezbatere publică regulamentul.
„Împreună cu doamna primar o să mergem şi o să ne întâlnim cu potenţiali beneficiari, cu studenţi, cu tineri din Bucureşti şi să dezbatem idei şi modalitatea în care acest program ar putea să fie îmbunătăţit, aşa încât în luna februarie-martie să încercăm să deschidem aplicaţiile şi până spre sfârşitul lunii mai – iunie să putem deja să avem toate datele pentru a putea semna contractele. Beneficiarii vor avea la dispoziţie – ne propunem noi – 12 luni, dar aceste lucruri vor fi puse la punct ca urmare a dezbaterilor publice şi a votului în CGMB”, a adăugat Jianu.