Grupul Carmistin, cel mai mare holding integrat din sectorul agricol românesc, înființat la începutul anilor 200 de familia Paraschiv, vrea să-și dubleze capacitățile de producție a cărnii de pui și de porc în următoarea perioadă. Anul trecut, veniturile grupului Carmistin au crescut cu aproape 9%, ajungând la circa 150 milioane de euro.
Grupul Carmistin, deținut de familia Paraschiv, prezentă în TOP 300 Cei mai bogați români, cu o avere estimată la 65 milioane euro, a obținut în 2017 profituri cu peste 30% mai mari decât în anul anterior, confirmând încă o dată creșterea sectorului agricol românesc.
Astfel, grupul a înregistrat un profit în urmă operațiunilor de 59,8 milioane de lei, cu 31,5% mai mult decât în 2016, pe fondul unor venituri totale de 676,4 milioane de lei, mai mari cu 8,6% față de anul anterior, potrivit cifrelor auditate de KPMG, a anunțat grupul într-un comunicat.
Grupul este compus din mai bine de zece companii, între care Avicarvil, Avicarvil Foods, Avirom, Porcellino, Pajo Agricultură sau Pajo Holding, cu un total de peste 2.000 de angajați. Creșterile importante din 2017, pe toate liniile de business ale grupului, se datorează, potrivit reprezentanților companiei modernizării liniilor de producție, introducerii de noi tehnologii în procesul de creștere a animalelor, dar și unei strategii robuste de reducere a costurilor. „Dacă mă uit la cifrele realizate de noi, dar și de ceilalți jucători locali, pot spune că fermierii români și România au evoluat foarte mult în ceea ce privește productivitatea și soluțiile optime pentru creșterea animalelor. Avem în acest moment una dintre cele mai bune soluții pentru proteină animală de pe piață europeană, iar produsele noastre sunt competitive calitativ dar și că preț”, spune Iustin Paraschiv, președintele Carmistin.
Avans pe toate fronturile
Afacerile grupului agricol sunt structurate în patru mari linii de business, cea mai importantă fiind creșterea, abatorizarea și comercializarea puilor, cu o capacitate de producție de 10 milioane pui anual. Rezultatul operațional a fost de 22,2 milioane de lei, cu 11,8% mai mult decât în anul precedent, la afaceri de 365,2 milioane de lei. „Am introdus la începutul anului trecut un soft de producție în toate fermele noastre și de asemenea am extins atât rețeaua proprie de desfacere a produselor, cât și gama produselor din carne de pui”, explică Paraschiv.
Carmistin își propune pentru acest an dublarea capacității de producție la carnea de pui, până la 20 milioane pui/an și până la finalul anului viitor, dublarea producției la carne de porc, urmând să crească și abatorizeze 400.000 porci anual.
Pe lângă fermele de creștere și abatorizarea a puilor și porcinelor, grupul mai operează și cea mai mare fermă de creștere și îngrășare a taurinelor din România, cu o capacitate de producție de 10.000 de capete/an. 90% din producție merge la export, mai ales pe piețele din Estul Mijlociu precum Turcia, Irak, Iordania, Liban sau Israel, iar anul 2017 a fost unul foarte lucrativ pe acest segment. „Cererea a fost pentru animale mai mari și mai grele. Dacă în anii anteriori media de greutate la export este de 500 de kilograme, în 2017 această a crescut la circa 560 de kilograme, iar asta a fost foarte bine pentru noi pentru că valoarea adăugată vine din îngrășarea animalelor”, spune omul de afaceri ploieștean. Rezultatele fermelor n-ar fi fost însă atât de bune dacă grupul n-ar fi avut în componentă și divizia de producție a furajelor și nutreturilor, companiile Pajo Agricultură și Pajo Holding. În urmă măririi capacității de producție și însilozare a putut fi asigurat un preț constant al nutreturilor pe parcursul întregului an, ceea ce a făcut activitatea mai eficientă prin predictibilitate, spune președintele Carmistin. De asemenea, Pajo a devenit cel mai mare producător de furaje însăcuite din România.
Agricultură românească are un avantaj de moment
„România a investit mult în bunăstarea animalelor și în modul în care decurge procesul de producție. În multe domenii suntem peste producătorii europeni care operează ferme vechi, nemodernizate. Însă suntem în continuare prea dependenți de genetică europeană și de fermele europene de reproducție”, spune Iustin Paraschiv. Faptul că nu mai există cercetare în domeniul zootehnic românesc este doar una dintre probleme.
Dezvoltarea comerțului modern va pune o presiune importantă pe fermierii mici, crede tânărul om de afaceri și sectorul se va consolida. „Fermierii mari vor fi și mai mari, iar o parte dintre cei mici vor dispărea. Rămâne să vedem cât de bun este acest fenomen pentru agricultură locală și pentru economia românească în general”, conchide Paraschiv.
Citiți și: Carmistin preia Avicola Târgu Jiu și anunță investiții de 20 mil. euro