Dezvoltarea gazelor regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon va fi stimulată prin noi norme comune. În decembrie, negociatorii Parlamentului European și ai guvernelor naționale ale UE au ajuns la un acord cu privire la o nouă directivă a UE privind gazele naturale.

Astfel, s-au stabilit norme comune ale UE pentru gazele regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv la hidroge. Scopul este de a facilita pătrunderea acestora în sistemul energetic și utilizarea infrastructurii existente de gaze naturale.

Noua directivă trebuie să fie încă aprobată prin voturile complete ale Parlamentului și Consiliului UE în T1 2024. Ea va cere țărilor să creeze planuri naționale de dezvoltare a rețelei bazate pe scenarii comune pentru electricitate, gaze și hidrogen, aliniate la planurile naționale privind energia și clima și la un plan de dezvoltare a rețelei pe zece ani la nivelul UE. Operatorii rețelelor de hidrogen și gaze vor trebui să includă informații privind infrastructura care poate fi dezafectată sau reutilizată.

Directiva stabilește reguli pentru protecția consumatorilor

Pentru a răspunde preocupărilor legate de faptul că noua infrastructură de gaze este construită pe fondul hype-ului hidrogenului care nu se va materializa niciodată, țările vor trebui să elaboreze planuri specifice de dezvoltare a rețelei de hidrogen bazate pe proiecții „realiste” ale cererii, arată Energy Press.

Ministrul spaniol al Energiei, Theresa Ribera, care a condus negocierile în numele guvernelor naționale ale Consiliului UE, a declarat într-o declarație:

„[Noile reguli] vor stimula implementarea sectorului emergent al hidrogenului și tranziția sectorului gazelor către energia regenerabilă și, de asemenea, stabilesc reguli pentru protecția consumatorilor și consolidează securitatea aprovizionării”.

hidrogen, gaze naturale, UE
Hidrogenul va juca un rol important/SURSA FOTO: Dreamstime

Cererea de hidrogen va fi foarte mare și trebuie canalizat corect

Europarlamentarul liberal austriac Claudia Gamon a participat la negocieri în numele parlamentului. Ea a declarat că deputații europeni doresc să se asigure că hidrogenul este canalizat către aplicațiile inițiale corecte. Ea a explicat că cererea de hidrogen va fi foarte mare. Din acest motiv, pentru o lungă perioadă de timp nu vom putea satisface cererea cu hidrogen fabricat în UE, a spus acesta.

Acesta este motivul pentru care ar trebui să începem prin a acorda prioritate sectoarelor greu de redus pentru a garanta aprovizionarea industriei noastre. Ori de câte ori există alternative la gazul [natural] [cum ar fi hidrogenul], ar trebui să le folosim”.

Importanța pachetului „Pregătiți pentru 55”

Comisia Europeană și-a prezentat propunerile privind hidrogenul și gazele în urmă cu doi ani, ca parte a pachetului „Pregătiți pentru 55”. Acesta viza alinierea legislației UE în domeniul climei și al energiei la obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030. În plus, avea în vedere realizarea neutralității climatice până în 2050.

Propunerile includeau atât o nouă directivă, cât și un regulament. Deși negocierile privind directiva s-au încheiat, regulamentul nu a fost încă convenit. Regulamentul se referă la aspecte mai tehnice, care au necesitat mai multe contribuții din partea autorităților naționale de reglementare, în timp ce directiva este mai puțin proscriptivă și este menită să stabilească o direcție pentru guvernele naționale.

Directiva UE privind gazele naturale: o perioadă de glorie pentru hidrogen?

Acordul din decembrie privind directiva UE privind gazele naturale a fost salutat de susținătorii hidrogenului. Aceștia au solicitat astfel de reguli clare de la publicarea strategiei UE privind hidrogenul în 2020.

„Suntem încântați de decizie, deoarece directiva oferă flexibilitatea care va permite o tranziție progresivă către activitățile legate de hidrogen, iar crearea unui organism dedicat axat doar pe hidrogen îl plasează la un nivel egal cu transportatorii de energie electrică și gaze, subliniind rolul său fundamental în tranziția energetică”, a declarat Daniel Fraile, director de politici al asociației industriale Hydrogen Europe. într-o declarație.