Piaţa bursieră de la Bucureşti a avut în centrul atenţiei, în ultima săptămånă, măsurile destinate sprijinirii pieţei de capital, în timp ce pieţele externe au fost influenţate puternic de ştirile legate de planul de redresare din piaţa financiară americană. Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor, împreună cu CNVM, au anunţat miercuri măsurile pe care intenţionează să le pună în aplicare pentru stimularea investiţiei în pieţele de capital. Cea
Piaţa bursieră de la Bucureşti a avut în centrul atenţiei, în ultima săptămånă, măsurile destinate sprijinirii pieţei de capital, în timp ce pieţele externe au fost influenţate puternic de ştirile legate de planul de redresare din piaţa financiară americană.
Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor, împreună cu CNVM, au anunţat miercuri măsurile pe care intenţionează să le pună în aplicare pentru stimularea investiţiei în pieţele de capital. Cea mai importantă se referă la suspendarea plăţii impozitului pe cåştigurile din piaţa de capital obţinute în anul 2009. S-a mai propus posibilitatea de a reporta pierderile de la un an la altul, renunţarea la taxa de 0,08% aplicată tranzacţiilor de cumpărare de către CNVM, pånă la finalul anului, precum şi încurajarea de noi listări prin renunţarea la comisionul perceput pe valoarea ofertelor publice iniţiale.
Investitorii nu au fost impresionaţi de aceste măsuri, la finalul şedinţei de miercuri indicii înregistrånd creşteri de aproximativ jumătate de procent şi chiar scădere, uşoară însă, pentru acţiunile SIF-urilor. Reacţia investitorilor a fost similară cu cea la publicarea oricărei informaţii favorabile din plan intern legată de emitenţii tranzacţionaţi sau de pieţele financiare, adică nesemnificativă.
În continuare, se acordă atenţie informaţiilor din plan extern, în special celor legate de planul de salvare, mult discutat în ultimele zile, prin care se încearcă redresarea sistemului bancar american.
Săptămåna a fost închisă cu scăderi de 3 – 4 procente ale indiciilor de la Bucureşti, aceştia marcånd astfel deprecieri de 54% în cazul indicelui BET şi de 65% pentru BET FI în acest an. Au fost afectate acţiuni importante, precum BRD Société Générale (-6,7%), Transelectrica (-6,2%), Petrom (-5,7%) sau Rompetrol Rafinare (-9%).
În sectorul Societăţilor de Investiţii Financiare, scăderile au fost cuprinse între 2,78%, pentru SIF Transilvania, şi 5,3%, pentru SIF Muntenia. În creştere au încheiat săptămåna Turbomecanica (Ă10%), Zentiva (Ă9,7%), Oltchim (Ă9,4%), Alumil Rom Industry (Ă6%), dar aceste evoluţii vin după scăderi extrem de importante înregistrate în ultimele luni. S-au remarcat acţiunile SSIF Broker care, după scăderile extrem de dure înregistrate în acest an, au reuşit o creştere de 42 de procente în ultima săptămånă. Dacă în şedinţa din 18 septembrie acţiunile Broker s-au tranzacţionat şi la 0,197 lei, reprezentånd nivelul minim de tranzacţionare de la listarea emitentului la bursă (februarie 2005), în şedinţa din finalul săptămånii analizate s-au efectuat tranzacţii şi la 0,344 lei. Este de aşteptat ca aceste variaţii extrem de importante pentru cursul de tranzacţionare să caracterizeze piaţa şi în perioada următoare, evoluţii similare fiind înregistrate în toate pieţele externe de acţiuni.
În continuare, în centrul atenţiei se vor afla acţiunile bancare, acest sector fiind cel mai afectat atåt în ultima săptămånă, cåt şi faţă de începutul anului.