‘Bursa are nevoie de companii care au nevoie de Bursă. Funcţia BVB este să ofere finanţare’, spune Lucian Anghel, noul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti.
Vicepreşedintele BVB, Pompei Lupşan, a apreciat că BVB are un potenţial foarte ridicat, iar capitalizarea sa, situată în prezent la 10-15% din PIB, poate ajunge în următorii ani la 50% din PIB.
Anghel a menţionat opt priorităţi strategice ale bursei – suportul pentru încheierea cu succes a ofertelor publice pentru companiile de stat, listarea de companii noi şi creşterea numărului de investitori activi, dezvoltarea produselor şi serviciilor oferite, îmbunătăţirea guvernanţei corporative, simplificarea şi îmbunătăţirea reglementărilor, creşterea vizibilităţii BVB şi a gradului de conştientizare a rolului important pe care îl joacă piaţa de capital, dezvoltarea dialogului cu instituţiile/autorităţile relevante pentru piaţa de capital, creşterea rolului educaţional.
Potrivit vicepreşedintelui Pompei Lupşan, BVB va crea o listă de 52 de companii eligibile şi va organiza vizite în următoarele 52 de săptămâni pentru emitenţii potenţiali.
Acţiunea vizează selectarea emitenţilor potenţiali, vizitarea unui emitent în fiecare săptămână, dezvoltarea unui plan de implementare. Săptămâna trecută, în prima şedinţă a noului Consiliu de Administraţie al BVB, administratorii Bursei au stabilit strategia de dezvoltare, construită pe opt piloni stretagici, care va fi coordonat şi supravegheat de preşedintele BVB şi de câte un membru al Consiliului.