Planurile băncilor greceşti de extindere în străinătate

Unele cooperări internaționale în sistemele de plăți ale Alpha Bank, precum şi discuțiile ce urmează să înceapă în a doua jumătate a anului, pe lângă restructurarea filialelor din regiune, nu ar trebui să constituie o surpriză. Însă orientarea băncilor grecești spre exterior nu se limitează doar la prezența lor pe piețele externe. De exemplu, National Bank of Greece și Piraeus Bank au optat pentru creșterea organică în Grecia, cu colaborări internaționale în investiții, asigurări bancare și finanțarea companiilor internaționale, conform capital.gr

Țările din regiunea extinsă, precum Bulgaria, România și Serbia, vor înregistra o dezvoltare semnificativă datorită banilor de la Fondul de Redresare, dar și de pe urma perspectivei europene și a procesului de convergență. În prezent, rata de penetrare a sectorului bancar este de 24,2%, comparativ cu 79% în Grecia și 87,4% în UE. Creșterea acestui procent va întări prezența Alpha Bank în România. Pe de altă parte, Londra și Luxemburg sunt principalele piețe pentru dezvoltarea serviciilor de private banking, pentru asset management şi gestionarea bogăţiei, în general, în timp ce Cipru combină oportunități atât pentru finanțarea private banking, cât și pentru finanțarea afacerilor.

Eurobank, după finalizarea planului de restructurare a filialelor din străinătate, și-a propus ca 30% din profituri să provină din activități internaționale. Banca s-a îndepărtat de piețele importante precum Ucraina, Turcia, Polonia și România, preferând să rămână și să investească în continuare în Bulgaria, Serbia, Luxemburg, Londra și Cipru. În aceste planuri se înscrie şi fuziunea Eurobank Serbia și Direktna Bank, care prevede că Eurobank va păstra o participație majoritară (70%) în noua entitate, care va deţine active de peste 2 miliarde de euro, un portofoliu de credite de peste 1,5 miliarde de euro și se va autofinanța complet, cu o lichiditate abundentă și depozite de aproximativ 2 miliarde de euro. Planul pe trei ani al Eurobank prevede câştiguri înainte de provizioane de 250-300 de milioane de euro pe an din operațiunile internaționale, cu profituri înainte de impozitare cuprinse între 150 de milioane și 200 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2023. Filialele din Londra, Luxemburg și Cipru se vor concentra în principal pe domeniul serviciilor de private banking și al gestionării activelor, cu integrarea serviciilor într-o singură platformă digitală, Temenos. Bulgaria și Serbia se vor concentra pe împrumuturile mici și mijlocii.

Alpha Bank

Şi Alpha Bank își restructurează investițiile în străinătate, prin vânzarea filialelor sale din Albania și de la Londra. Din vânzarea acestor filiale, în combinație cu alte acţiuni, cum ar fi vânzarea activităților de carduri, Alpha Bank estimează să își majoreze capitalul cu aproximativ 3,35 miliarde de euro, absorbind astfel costurile reducerii agresive a împrumuturilor neperformante și finanțarea planului optimizat pentru prezența sa în România și Cipru. Alpha Bank își propune să obțină 10% din profitabilitatea grupului din operațiuni internaționale. De exemplu, se estimează că numai România va crește profitabilitatea globală a Grupului cu 1% până în 2024. Se reaminteşte că obiectivul de profitabilitate pentru Grup a fost majorat la 10% pe an, cu profituri de peste 400 de milioane în 2023 şi până la 1 miliard în 2024. De asemenea, Alpha Bank începe discuțiile cu grupuri internaționale de top pentru cooperarea și dezvoltarea sistemelor de plăți din a doua jumătate a anului. Și asta pe lângă colaborările existente, cum ar fi în domeniul asigurărilor bancare cu Generali.

National Bank of Greece

National Bank of Greece își menține prezența în Serbia, în timp ce se află în proces de vânzare a filialei sale din Cipru. În același timp, însă, a perfectat o cooperare exclusivă pe mai mulţi ani cu CVC Partners în domeniul asigurărilor bancare, în contextul vânzării filialei Ethniki Insurance. Și aceasta, pe lângă colaborările deja importante cu giganți internaționali pe partea de investiții și de finanţare, în domeniul private banking și transformarea digitală. Cu toate acestea, National Bank of Greece a luat decizia strategică de a investi în redresarea economiei grecești și de a sprijini creșterea generală a acesteia în Grecia, cu scopul de a deveni prima opţiune bancară a ţării.

Piraeus Bank

Piraeus Bank lucrează în mod sistematic pe baza planului strategic Sunrise pentru a sprijini în mod substanțial activitatea investițională în creştere care urmează să se înregistreze de la sfârșitul anului 2021, precum și redresarea economică ce se preconizează. În acest context, Piraeus Bank finanțează antreprenoriatul grecesc, având de la începutul anului noi alocări de peste 2,1 miliarde de euro şi ţintind la 5,7 miliarde de euro pentru întregul an. În același timp, având un rol activ la nivel internațional, Piraeus Bank cooperează cu investitori internaționali, finanțând investiții ale acestora în Grecia în domenii care contribuie la tranziția către o economie durabilă şi participând în același timp la proiecte majore de infrastructură care susţin dezvoltarea. Astfel, Piraeus investește în finanțarea unor grupuri internaționale cu impact direct pozitiv asupra economiei grecești. Şi asta pe lângă colaborările internaționale existente în cadrul unor servicii și produse specializate din domeniul investițiilor, al serviciilor bancare digitale și al finanțării.

Sursă foto: Dreamstime