Planurile de vacanta se fac de pe o zi pe alta

Concediile de vara petrecute de romani in Romania au constituit tema unui sondaj realizat de catre compania Mercury Research in randul a 788 de persoane adulte din mediul urban. Rezultatele studiului, efectuat cu putin inainte de inceperea sezonului estival, arata ca aproape o treime dintre persoanele intervievate si-au petrecut concediul in perioada 1 iunie - 31 august 2001 altundeva decat acasa, cele mai multe dintre acestea (80%) avand varsta intre 18 si 44 de ani. Diferente semnificative s-a

Concediile de vara petrecute de romani in Romania au constituit tema unui sondaj realizat de catre compania Mercury Research in randul a 788 de persoane adulte din mediul urban. Rezultatele studiului, efectuat cu putin inainte de inceperea sezonului estival, arata ca aproape o treime dintre persoanele intervievate si-au petrecut concediul in perioada 1 iunie – 31 august 2001 altundeva decat acasa, cele mai multe dintre acestea (80%) avand varsta intre 18 si 44 de ani. Diferente semnificative s-au inregistrat din punctul de vedere al categoriilor socio-profesionale, aproape jumatate fiind persoane cu pozitii de conducere in diferite companii sau intreprinzatori particulari. Doar 6% din muncitorii necalificati si functionarii cu studii minime intervievati de Mercury Research au fost in concediu anul trecut intr-un loc unde au trebuit sa plateasca pentru cazare.
Marea Neagra a fost atractia primordiala a sezonului, fiind vizitata de 69% din persoanele care au declarat ca au plecat in concediu, in timp ce la munte au fost 40% din acestea. Precum era de asteptat, in cadrul grupei de varsta 18 – 44 ani, ponderea celor care au mers pe litoral este semnificativ mai mare decat in grupa superioara de varsta (77%, fata de 41%). Aproape trei sferturi dintre tinerii intre 18 si 29 de ani s-au cazat in case particulare, acest segment de varsta reprezentand 31% din populatia urbana a Romaniei.

La mare sau la munte, tarife la fel de neatragatoare

Pe o scala de la 1 la 5, atmosfera, posibilitatile de petrecere a timpului, peisajul/locurile vizitate au fost aspectele pe care turistii le-au apreciat cel mai mult, atat la munte, cat si la mare.
„Prin „atmosfera/ambianta” se intelege starea de spirit generala care s-a creat in jurul turistilor”, precizeaza Adina Nica, Research Manager la compania Mercury Research. „Atmosfera este foarte strans legata de stilul de viata al fiecarei categorii de turisti. De aceea, diferitele destinatii de vacanta sunt apreciate din punctul de vedre al atmosferei, prin prisma asteptarilor pe care le au cei care pleaca in concediu. De exemplu, tinerii vor aprecia atmosfera zgomotoasa, dinamica, prezenta barurilor si a discotecilor. Multi dintre ei se vor plictisi intr-o statiune balneoclimaterica, unde sunt alte categorii de turisti”, este de parere Adina Nica.
Din categoria aspectelor mai putin agreabile amintim mancarea, ospitalitatea gazdelor/amabilitatea personalului si conditiile de cazare. Tarifele practicate au primit cel mai mic punctaj.
In momentul in care s-a realizat sondajul (9 – 13 mai 2002), doar 12% dintre intervievati au declarat ca in aceasta vara isi vor petrece, cu siguranta, vacanta in tara, in timp ce 37% au raspuns, cu certitudine, ca nu au o astfel de intentie, iar 51% erau indecisi. Aproape jumatate din turistii care si-au propus sa ajunga pe litoral au optat, la acea vreme, pentru cazarea in hoteluri, casele particulare urmand sa atraga 25% dintre acestia. In cadrul clasei sociale A (persoane aflate in pozitii de conducere si intreprinzatori particulari) se observa o mai mare inclinatie catre serviciile hoteliere (57%), cazarea la case particulare, cort, casute, vile/pensiuni fiind mai putin atragatoare. Sa vedem insa, cum se prezinta situatia acum, in varf de sezon, si care sunt diferentele intre ceea ce credeau romanii ca vor face in concediu si ceea ce s-a intamplat in realitate.
Dragos Raducanu, directorul executiv al Federatiei Patronale din Turism, ne-a declarat, in primul rand, ca a crescut ponderea turismului extern cu 20% – 25% fata de anul trecut, in special pe destinatiile care necesitau, pana nu de mult, vize Schengen. Destinatiile traditionale, Grecia si Turcia, au ramas si ele in top.
Daca saptamana trecuta, in statiunile de pe litoralul romanesc, gradul de ocupare a capacitatii turistice se ridica la 75% (fata de 80% in aceeasi perioada a anului trecut), de cateva zile acesta a crescut sensibil, chiar daca pretul unei camere la hotel a ajuns intre doua si trei milioane de lei. In multe locuri, cazarea inca mai poate fi solicitata direct de la receptiile hotelurilor, lucru care nu mai era posibil anul trecut, la 1 august.
Statiunile montane atrag mai putini turisti decat litoralul, cu exceptia perioadelor de week-end, cand gradul de ocupare ajunge la 100%.
Din cauza puterii de cumparare, numerosi turisti se reorienteaza catre oferta particularilor, care practica preturi de dumping.
„Cred ca cel putin 30% dintre turisti aleg particularii, care lucreaza ilegal, fara sa stie ca spatiile in care sunt gazduiti nu numai ca nu fac parte din reteaua noastra, dar nici macar nu indeplinesc conditiile de omologare si autorizare pentru a intra in circuitul turistic”, afirma Marilena Stoian, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural Ecologic si Cultural (ANTREC). Ponderea turismului „la negru” creste in varf de sezon, zonele cu cel mai mare impact fiind litoralul, statiunile balneoclimaterice si localitatile din jurul manastirilor.
In acest an, numarul de camere din reteaua oficiala ANTREC a ajuns la peste 25.000, ceea ce inseamna pentru pensiunile agroturistice clasificate o capacitate de cazare mult mai mare decat anul trecut.
Potrivit estimarilor asociatiei, a crescut durata sejurului pentru perioada 1 iunie – 31 august, ca si numarul de zile ocupate peste an, in special in weekend si in scurta vacanta din luna octombrie, de care beneficiaza unele companii. De asemenea, fata de anul trecut, ponderea strainilor care prefera acest gen de turism este cu 10% mai mare.