Planurile lui Biden aruncă-n aer Europa. Interesele Americii îi lasă pe europeni cu buza umflată
Biden continuă să ignore Europa. Președintele SUA a provocat din nou indignare în UE din cauza planurilor de a subvenționa industria, scrie Politico într-un comentariu, avertizând că, pe termen lung, indiferența politicoasă a lui Biden se poate dovedi mortală.
Fostul președinte american Donald Trump a fost un căpcăun util pentru Europa. În schimb, succesorul său, Joe Biden, se dovedește a fi mult mai complicat. Pare un prieten care spune tot ce trebuie, dar te lasă cu ochii-n soare când ți-e lumea mai dragă, subliniază Politico.eu.
De la retragerea surprinzătoare a Washingtonului din Afganistan, până la explozia transatlantică din cauza vânzărilor de submarine către Australia și, mai nou, la disputa cu privire la Inflation Reduction Act – IRA (Legea de reducere a inflației), care oferă stimulente fiscale și subvenții întreprinderilor ecologice din SUA, administrația Biden a luat Europa prin surprindere.
La fiecare decizie a SUA, europenii își manifestă șocul, frustrarea și consternarea
La fiecare decizie a SUA, europenii își manifestă șocul, frustrarea și consternarea: ”nu ar putea Washington-ul să își consulte aliații sau, cel puțin, să-i informeze despre planurile sale?” Între timp, răspunsul americanilor este de fiecare dată ceva de genul ”Ne pare teribil de rău, nici măcar nu ne-am gândit la asta”.
Potrivit Politico, dinamica de bază este una a indiferenței politicoase. În ciuda angajamentului reînnoit al Washingtonului față de NATO și a armelor și fondurilor masive trimise pentru a ajuta Ucraina, SUA rămâne concentrată pe ceea ce majoritatea percep a fi principala sa provocare existențială: China.
IRA, un potențial dezastru pentru Europa
În această ecuație, Europa este adesea mai mult ”o anexă”. Un exemplu recent este argumentul transatlantic cu privire la IRA anunțată de administrația Biden. După luni de pregătire pe Capitol Hill, legislația reprezintă cel mai bun efort bipartizan al Washingtonului de până acum pentru decarbonizarea economiei și pentru decuplarea de China.
Proiectul de lege prevede 369 de miliarde de dolari pentru programele energetice și climatice, inclusiv miliarde de dolari în subvenții finanțate de contribuabili pentru producția de vehicule electrice în interiorul SUA.
Doar că acest lucru este un potențial dezastru pentru Europa
Pe fondul unei crize energetice care pune economia Uniunii Europene în pragul dezastrului, președintele francez Emmanuel Macron a acuzat Washingtonul că aplică un „standard dublu” în materie de energie și comerț. El a cerut Europei să răspundă la planul SUA prin lansarea propriului plan de subvenții, ceea ce a determinat o vizită a reprezentantului comercial al SUA, Katherine Tai, la o reuniune a miniștrilor comerțului din UE la Praga, la finele lunii octombrie.
Potrivit unui diplomat UE, chestionat de POLITICO, membrii blocului comunitar speră, totuși, că Biden va trimite IRA înapoi în Congres pentru reevaluare, o perspectivă despre care oficialii americani spun că este la fel de probabilă ca anularea Zilei Recunoștinței.
Cu ochii învinețiți și confuză, Europa caută acum propria strategie
Rezultatul este că Europa a fost împinsă acum pe un teritoriu familiar: cu ochii învinețiți și confuză, se luptă pentru un răspuns, în timp ce nu reușește să-și formuleze propria strategie coerentă de a lupta cu China. Și în loc să primească un semn de solidaritate din partea Washington-ului, mai ales în vreme de război, europenii simt că SUA face manevre pentru a se pune într-o poziție perfectă pentru a absorbi investiții din Europa.
O reacție a UE la IRA a început să prindă contur după ce Parisul și Berlinul au cerut un plan UE de subvenționare a industriilor interne. Dar acest plan este la câteva săptămâni, chiar luni distanță de a deveni realitate. Și chiar dacă toate cele 27 de țări UE reușesc să ajungă la un acord, liderii lor vor fi nevoiți să injecteze aproape atât de mulți bani cât a alocat Washingtonul, deoarece majoritatea țărilor UE au încă de tras de pe urma prețului ridicat al gazului.
Duelul strategic SUA-China va avea întotdeauna prioritate
Din nou, America lui Biden se preocupă de interesele sale, în timp ce UE rămâne să zgârie pe la uși, vorbind de sentimente rănite și practici neloiale. Ceea ce descoperă acum europenii este că războiul din Ucraina e doar o fațetă a duelului strategic SUA-China, care va avea întotdeauna prioritate în fața intereselor UE.
Așa a fost sub Trump și rămâne așa și sub succesorul lui doar că mesajul este transmis într-un stil diferit. Pe termen lung, indiferența politicoasă a lui Biden se poate dovedi mai mortală.