Yahoo News a obținut documente confidențiale privind strategia Kremlinului, care dezvăluie planurile ambițioase ale Rusiei de a-și exercita influența în statele baltice Estonia, Letonia și Lituania.
Cele trei țări, care au făcut parte din fosta URSS, sunt membre NATO și UE, cu guverne ostile politicii duse de Moscova, arată Yahoo News.
Printre altele, documentele respective indică intenția Moscovei de a zădărnici construirea bazelor militare NATO, de a slăbi guvernele democratice locale, a extinde influența culturală și lingvistică a Rusiei și, nu în ultimul rând, de a consolida organizații politice pro-Kremlin.
„Estonia, aliații și partenerii noștri au devenit tot mai conștienți de interesul Rusiei de a folosi tactici hibride pentru a-și urmări obiectivele și a încerca să-și răspândească influența în alte țări”, a declarat prim-ministrul estonian Kaja Kallas pentru Yahoo News. „Este strategia clasică a Rusiei: multe dintre tacticile lor sunt preluate direct de la KGB”, a mai spus șefa guvernului estonian.
„Ne cunoaștem bine vecinul”, a continuat ea. „Misiunea noastră este să împărtășim în mod continuu cunoștințele noastre despre acțiunile Rusiei și să ne opunem încercărilor directe și indirecte de influență ale Rusiei. A trebuit să ne consolidăm apărarea pentru a face față oricărei amenințări, inclusiv amenințărilor hibride”, a precizat ea.
Nu mai surprinde pe nimeni
La rândul său, premierul lituanian Ingrida Šimonytė a declarat, după ce a citit planul rusesc pentru țara sa, că este ceva ce nu pare să mai surprindă pe nimeni.
„Letonia se confruntă cu dorința Rusiei de a-și consolida și a-și extinde influența în țările vecine încă de la declararea independenței acestor țări”, a declarat și Krišjānis Kariņš, prim-ministrul leton. „Letonia are o viziune realistă asupra politicii externe a Rusiei și a inițiativelor sale. La nivel internațional, Letonia promovează izolarea Rusiei”, a subliniat el.
Documente similare și pentru anexarea progresivă a Belarusului și răsturnarea guvernului de la Chișinău
Documentele confidențiale privind strategia Kremlinului au fost întocmite de Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a Administrației Prezidențiale Ruse, care a avut planuri similare, dezvăluite anterior de Yahoo News, și pentru anexarea progresivă a Belarusului și răsturnarea guvernului Republicii Moldova. Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră este formată din ofițeri de informații din cele trei servicii principale de spionaj ale Rusiei, FSB, SVR și GRU, respectiv, agențiile de informații interne, externe și militare. Agenda reală a acestei direcții este readucerea națiunilor din fosta URSS în sfera de influență a Rusiei.
Obiective politice, militare, tehnico-militare și de securitate
Țări cu populații între 1 milion și 3 milioane de locuitori, Estonia, Lituania și Letonia, aceste state baltice, mai mici decât Rusia, sunt situate strategic, la marginea cea mai de est a NATO și a UE. Anexate de Uniunea Sovietică ca parte a unui acord dintre Hitler și Stalin, cele trei țări liberale și-au declarat independența după destrămarea URSS.
Ca și în cazul documentelor privind Belarusul și Moldova, planurile Rusiei pentru țările baltice sunt împărțite în trei capitole: obiective politice, militare, tehnico-militare și de securitate; comerț și economic; și obiective umanitare sau legate de societate.
Toate capitolele sunt subdivizate în trei intervale de timp distincte: pe termen scurt (până în 2022), pe termen mediu (2025) și pe termen lung (2030). Fiecare țară este abordată în texte separate. Primul este intitulat „interesele strategice ale Federației Ruse” în diferite domenii și în diferite perioade, al doilea subliniază riscurile care se află în calea Rusiei.
Politică de izolare, pentru a preveni scăderea influenței Rusiei
O sursă europeană din cadrul serviciilor de informații a descris Administrația Prezidențială Rusă drept un fel de think-tank care, pe lângă elaborarea strategiilor de politică externă a Rusiei, decide și desfășurarea campaniilor de dezinformare – modalități de a slăbi legăturile preexistente între aliați. „Aceste documente privind statele baltice nu sunt despre cum se poate câștiga influență în țările respective”, a declarat sursa pentru Yahoo News.
„Mai degrabă sunt despre o politică de izolare, pentru a preveni scăderea influenței Rusiei in aceste țări”. Conform sursei, puțini oameni de la Kremlin mai cred cu adevărat că statele baltice pot fi „aduse înapoi” în sfera de influență rusească.
Un alt oficial al serviciilor de informații europene susține că este foarte puțin probabil ca autorii acestor documente să fie conștienți de invazia Ucrainei, având în vedere cât de îndepărtate arată acum perspectivele de succes ale schemelor lor.