Piata romineasca de argintarie cuprinde o gama diversa de obiecte, icepind de la uzualele tacimuri, pina la piese rare si importante reprezentind obiecte de cult, carafe, tavi, fructiere, zaharnite, casete miniaturale (pentru bijuterii) decorate cu email, sticlute de parfum, obiecte de toaleta, cupe, cani, ceainice, sfesnice, suporturi de pahare sau de carafe. „Argintaria este o investitie foarte buna, itrucit i timp valoarea obiectelor creste, bineiteles i functie de fluctuatia pietei si a cerintelor cumparatorilor.
Astfel, daca i 1993-1994 o pereche de sfesnice se vindea cu doua-trei milioane lei, acum ele ajung la 8-12 milioane lei. in aceeasi perioada, o zaharnita putea fi achizitionata contra sumei de 4-5 milioane lei, iar acum pretul ei s-a ridicat la 15 milioane lei”, afirma dna Laura Iancu, expert bijutier la Casa de Licitatii Alis.
Valoarea unui obiect este data de vechimea piesei, de notorietatea scolii si a fabricii si, evident, de stilul i care este lucrat. Cele mai importante scoli pentru aceasta categorie de obiecte sunt: scoala ruseasca (sec. XVIII – iceputul sec. XIX), cea franceza si cea austro-ungara. Cit despre stiluri, cele mai valoroase sunt piesele lucrate i stil Altwien (Viena veche), precum si cele de provenienta germana – Aubsburg, franceza „Odiot” si ruseasca „Faberge”.
Sunt cerute obiectele i stare buna de conservare si cele care poarta marci si ponsoane clare. Marcajele pot fi de breasla, de mester, de oras, de tara, precum si marcaje standard. „Cel mai important lucru pentru cumparator este de obicei poansonul, care indica anul de fabricatie si scoala care a lucrat obiectul. Majoritatea celor care vin la noi sunt colectionari impatimiti si mai putin persoane care doresc sa investeasca niste bani”, sustine dna Sasa Constantinescu, directoarea galeriei de antichitati „Craii de Curtea Veche”. Cele mai cautate obiecte sunt tacimurile Christofle si, i general, toate obiectele care poarta aceasta marca. De asemenea, se cauta obiectele placate cu argint (obiecte din metal obisnuit carora li s-a aplicat printr-o anumita tehnica o folie de argint). De aceea, un obiect mic, dar lucrat itr-un stil deosebit, costa de cel putin doua-trei ori mai mult decit un obiect masiv.
in ceea ce priveste tendintele pietei mondiale, se poate spune ca argintaria „moderna” (lucrata icepind cu mijlocul sec. XIX) se vinde la kilogram, exceptind piesele deosebit de valoroase i stil Art Deco si Art Nouveau.
Cu siguranta, investitia i argintarie este rentabila. Daca i 1994 un caus de argint lucrat de K. Faberge (mester francez de la Curtea Rusiei) s-a vindut la Casa de Licitatii Alis cu 4,5 milioane lei, la licitatia din 19.11.2000 un alt obiect (un suport de carafa) semnat de acelasi Faberge a fost cumparat cu 35,5 milioane lei (aproximativ 1.400 USD).
in cazul i care va decideti sa investiti bani i argint sau, pur si simplu, sa va completati colectia de antichitati, trebuie sa aveti i vedere urmatoarele lucruri: provenienta, vechimea, calitatea si starea de conservare a obiectului.