20.000 de euro pentru investiții.
PLASAMENTE Acesta este primul articol trimis de un student, pentru a participa la concursul de jurnalism economic organizat de revista Capital, în care participanții trebuie să descrie posibile modalități de investire a unei sume de 20.000 de euro.
Înainte de a gândi un plan de investiție, trebuie să cercetezi piața, să vezi pentru ce există cerere și ofertă, să analizezi, să te documentezi și să te informezi asupra „produsului“ în care vrei să investești. Caută informații despre cei care au o astfel de afacere, vezi ce oferă ei, analizează-le produsele și vezi ce au realizat pentru a intra și a se menține pe piață. E important să ai cunoștiințe despre ceea ce vrei sa faci și e bine să investești în tine, prin achiziționarea de cărți de specialitate, participarea la seminarii, training-uri de specialitate legate de vânzări, management, marketing, PR, leadership.
Ideea mea de afacere
Aș investi o astfel de sumă – 20.000 de euro – într-o firmă care se ocupă de software și aplicații pentru telefonia mobilă, tablete și PC, deoarece există o piață foarte mare pentru aceste produse. De ce? Dacă mergeți pe stradă, în autobuz, în cafenele, în cluburi, veți observa că majoritatea oamenilor folosesc un telefon, o tabletă, un laptop și petrec mare parte din timpul lor utilizând aceste accesorii, care au devenit parte din rutina noastră, ajutându-ne să ne simplificăm munca.
În primul rând, trebuie luat în calcul este să te gândești la câteva criterii care te ajută să creezi produsul dorit și să afli ce și-ar dori potențialii cumpărători:
__Categoria de vârstă căreia i se adreseaza produsul;
__Este un produs destinat femeilor, bărbaților sau ambelor categorii;
_Cât timp vor petrece utilizând produsul și ce îi face să îl folosească;
_Designul produsului; _Ușurința de utilizare
Cum investesc banii?
Pentru a putea începe acest proiect, ai nevoie de două calculatoare bune, pe care le poți cumpăra cu aproximativ 1.700 de euro, dacă ai cunoștiințe de asamblare. Dacă nu, poți plăti un consultant IT, care îți va întocmi un sistem pentru cerințele tale.
Soft-ul necesar
Trebuie verificat tot ce ar putea fi necesar pentru desfășurarea activității. Există multe magazine on line de unde poți cumpăra soft-ul necesar, la un preț foarte bun. De exemplu, dacă vrei să creezi ceva în html sau php, nu trebuie să investești nimic, deoarece cunoștiințele tale sunt cea mai importantă investiție. Găsești platforme gratuite care te poată ajuta să îți dezvolți produsul și, în plus, pe acestea le poți dezvolta chiar în simplul Notepad de la Windows. Pentru a economisi timp, poți cumpăra script-uri, plug-in-uri gata făcute, utile pentru a-ți ușura munca. De obicei, majoriatea celor din domeniu lucrează în C++ sau Java, etc.
Spațiul pentru desfășurarea afacerii
Acest tip de afacere nu necesită un spațiu special. Poți închiria o garsonieră sau un apartament cu două camere. În funcție de orașul în care locuiești, chiria poate fi între 100 și 300 de euro pe lună plus costul utilităților. Nu uita să iei în calcul și confortul angajațiilor sau colaboratorilor tăi și să le oferi un spațiu unde să poată servi masa sau o cafea.
De unde îmi selectez colaboratorii.
sau angajații?
Pentru a găsi angajați care să corespundă cerințelor tale din toate punctele de vedere, cel mai eficient este să cauți studenți de la diverse universității informatice. Cu ei te poti înțelege asupra unui salariu plus un bonus între 15%-30% (procentajul se poate negocia, poate fi mai mare sau mai mic) din valoarea produsului final vândut. De asemenea, poți angaja proaspeți absolvenți de informatică.
Cine sunt clienții tai?
Marile companii (ex: Google, Yahoo, Facebook, Twitter, Apple) caută potențiali noi colaboratori care să creeze produse pentru cerințele pieței. Majoritatea au secțiuni speciale dedicate dezvoltatorilor de noi produse (aplicații). Poți găsi cumpărători și prezentând aplicațiile sau a software-ul la diverse târguri.
Sunt multe opțiuni și posibilități pentru a începe o afacere cu 20.000 de euro. Trebuie să știi ce vrei de la afacerea ta și, cel mai important lucru, să-ți placă ceea ce faci.
Ca recomandare de final, nu uita să cauți tot timpul noi informații legate de cei din domeniul în care îți desfășori activitatea și încearcă să fii la curent cu tot ce apare nou în domeniul tau!