Obligatoriu la plata cu cardul. S-a dat lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie

card bancar card de credit card de debit

SURSA FOTO: Dreamstime

Au fost introduse modificări semnificative în Legea privind utilizarea banilor cash şi a cardurilor bancare, schimbări importante pe care toți cetățenii români ar trebui să le cunoască. Unele dintre ele se aplică chiar de azi, 16 iunie. Despre ce este vorba?

Legea 406/2023, care reglementează utilizarea cardurilor bancare și plata cu cardul la comercianți, inclusiv prevederi pentru avansuri cash din magazine, va intra în vigoare duminică, 16 iunie.

Conform noii legi, persoanele fizice și juridice specificate la articolul 4 alineatul (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și modificările ulterioare, au obligația de a implementa și accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Aceasta include atât societățile comerciale, cât și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale.

Toți comercianții din România sunt obligați să accepte plata cu cardul

Noi reguli privind plăţile efectuate în magazinele din România / SURSA FOTO: Dreamstime

Pentru a stimula utilizarea mijloacelor moderne de plată, se propune ca toți comercianții care operează pe teritoriul României să fie obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar, conform expunerii de motive.

Mai mult, comercianții au posibilitatea de a oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată, conform contractelor încheiate cu instituțiile acceptante. Aceștia pot acorda avansuri în numerar.

Magazinele trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind disponibilitatea acestui serviciu. Alături trebuie afișate și informații despre costurile asociate.

Avansul în numerar nu poate fi mai mare de 500 de lei

Avansul în numerar este evidențiat distinct pe bonul fiscal. El nu poate depăși suma de 500 de lei.

Tranzacțiile pentru avansul în numerar sunt tratate ca retrageri de numerar de la bancomate. Comisioanele aferente acestor tranzacții sunt stabilite conform contractelor în vigoare între părți.

Comercianții pot percepe un comision de până la 1% din valoarea avansului acordat de la titularul cardului.

Reguli clare în ceea ce privește plata salariilor, pensiilor și a altor indemnizații

Sunt prevederi și în ceea ce privește plata salariilor, pensiilor și a altor indemnizații. Legea spune că, începând cu data de 16 iunie 2024, beneficiarii pot primi banii atât în numerar, cât și pe card.

Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar, conform prevederilor legii.