Opţiunea de a plăti cu cardul a devenit obligatorie în România. Toţi comercianţii trebuie să aibă POS
Începând de duminică, 16 iunie 2024, niciun magazin, nicio florărie și niciun restaurant nu are voie să refuze plata cu cardul. Pe scurt, a intrat în vigoare legea care impune tuturor firmelor din România să utilizeze POS-uri.
Dacă nu respectă legea, comercianții pot fi sancționați cu amenzi usturătoare.
Prima zi de aplicare a legii obligatorii pentru POS i-a prins nepregătiți pe unii comercianți. Noua lege va împiedica micii comercianți să își ascundă vânzările și să evite plata taxelor către Fisc. Pentru fiecare tranzacție efectuată cu cardul la un comerciant, banca percepe un comision de 1%, în medie.
De exemplu, dacă un client cumpără produse în valoare de 100 de lei, antreprenorul pierde 1 leu. Costul lunar pentru închirierea unui POS variază între 15 lei și 50 lei.
Mai mult! Magazinele care dispun de POS-uri trebuie să permită și retragerea de numerar, în cazul în care nu există un bancomat în apropiere, limita fiind de maxim 500 de lei.
Inițial, legea impunea și angajatorilor să plătească salariile prin card, dar această prevedere a fost eliminată sub presiunea patronatelor.
„Chiria lunară pe aparat depinde de la banca la banca și poate varia între 15 lei și 50 lei. Abia așteaptă banca să le spui vreau și eu un POS la magazinul din punctul cutare, în secunda 2 au venit cu POS-ul să ți-l pună.
În mediul rural e foarte solicitat sistemul, un sistem simplu prin care la casă de marcat poți să-ți iei bani de pe card”, a explicat Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, în cadrul unei intervenții TV.
Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea?
Comercianții care nu instalează POS-uri și nu respectă legea pot fi sancționați cu amenzi de până la 50.000 de lei.
Legea 406/2023, care reglementează utilizarea cardurilor bancare și plata cu cardul la comercianți, inclusiv avansurile cash, a intrat în vigoare duminică, 16 iunie 2024.
„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”, prevede legea.
Mai exact, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.