Plata cu cardul a devenit o realitate la producătorii de legume, fructe și brânzeturi. Primele două orașe în care este disponibilă această facilitate sunt în Moldova, la Galați și Iași.
Galați și Iași sunt primele orașe din Moldova unde plata pentru legume, fructe, brânzeturi sau carne poate fi făcută și cu cardul bancar.
35 de terminale POS sunt active la mesele și vitrinele frigorifice ale mai multor producători locali. Proiectul este dezvoltat de Mastercard și Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR), în colaborare cu Patria Bank, și beneficiază de susținerea primăriilor din Galați și Iași.
Decizia de introducere a plății cu cardul la producători a fost luată după ce un studiu de piață comandat de Mastercard a arătat că nouă din zece adulți care locuiesc la oraș dețin un card bancar și fac plăți cu acesta, în medie, de două ori pe săptămână. Inițiativele de la Galați și Iași vin după ce, la începutul verii, interesul orășenilor pentru cumpărarea de produse agricole cu cardul a fost implementat cu succes în Piața Cibin din Sibiu.
„Rezultatele obținute în urma proiectului-pilot implementat în Piața Cibin ne bucură și ne arată, încă o dată, că apetitul românilor pentru plățile electronice a crescut exponențial în ultimii ani, iar dorința producătorilor de a alinia comerțul la standardele europene Smart este din ce în ce mai puternică. Instalarea POS-urilor în piețele din Galați și Iași vine ca o continuare naturală a acestui demers care, cu timpul, suntem ferm convinși că va reuși să transforme plățile electronice în normalitate”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România.
„În cele trei luni de când am testat proiectul la Sibiu, numărul de POS-uri montate în piață s-a dublat. Am extins proiectul la a doua piață din Sibiu, unde au fost montate trei aparate. Producătorii sunt mulțumiți că le-au crescut vânzările și că pot folosi aparatul și când vând produse în afara pieței. Pentru unii dintre ei a devenit un mijloc de economisire pentru că atunci când primeau banii cash, îi cheltuiau,” a declarat Teodor Ioan Birț, președintele AAPR.
Proiectul își propune alinierea comerțului la standardele europene. Patria Bank a fost cea care l-a implementat.
„Proiectul acesta este pentru noi, cei din Patria, unul de suflet, pentru că vine în sprijinul unui segment de clienți în care credem foarte tare: micii antreprenori sau, mai exact, producătorii agricoli. De peste 15 ani suntem alături de producătorii agricoli, pe care nu doar îi finanțăm, ci îi susținem să crească. Ne bucurăm că plata cu cardul la piață a ajuns și la Galați și la Iași, întrucât numărul de tranzacții realizate cu cardul la POS în piața Cibin, din Sibiu, la producătorii respectivi a fost mare și este în continuă creștere”, a susținut Dorina Năvălici, șef de agenție Galați, Patria Bank.
Studiile europene arată că România este pe ultimul loc la consumul de fructe și legume proaspete, dar că, în același timp, există o preocupare constantă de îmbunătățire a alimentației locuitorilor de la oraș și dorința de comercializare a produselor proprii artizanale din partea producătorilor locali. La Iași, introducerea plății cu cardul la mesele producătorilor a atras interesul antrenorilor locali, în special cei din domeniul IT, care caută deja și alte modalități de a conecta producătorul agricol și consumatorul prin iermediul tehnologiei, cu asigurarea securității datelor, sau dezvoltarea de platforme de plăți digitalizate personlizate.