Plata cu numărul de telefon. Se aplică în 20 din cele 27 de state membre UE

plata online, plata cu cardul, plata cu telefonul mobil

SURSA FOTO: Dreamstime

Rivalul european al Visa și Mastercard va fi lansat în curând. Giganții americani Visa, Mastercard, PayPal, Apple și Google Pay au de înfruntat un nou rival în Europa: se numește Wero și este deja disponibil pentru unii consumatori din Germania. Până la sfârșitul lunii iulie va fi disponibil și în Belgia.

După cum informează Euronews, Wero este rezultatul muncii European Payments Initiative (EPI), o rețea de 16 bănci și instituții financiare europene, înființată în 2021 pentru a oferi un serviciu unic de plată digitală pentru toate întreprinderile și cetățenii.

Bazat pe sisteme precum Payconiq și iDEAL existente, portofelul digital permite clienților să transfere bani doar cu un număr de telefon, fără IBAN necesar – cu noutatea de a oferi treptat opțiunea trimiterii unor sume de bani către alți utilizatori din Europa.

Care este avantajul Wero

„Unul dintre principalele avantaje ale Wero, pe lângă capacitatea de a efectua plăți internaționale, este viteza cu care puteți trimite și primi bani cu ușurință”, a declarat un purtător de cuvânt al KBC din Belgia, care introduce gratuit clienților săi sistemul cu plată de la sfârșitul lunii iulie.

Inițiativa răspunde nu numai nevoii de a face plățile digitale mai ușoare și mai rapide în zona euro (care cuprinde 20 din cele 27 de state membre UE), ci mai ales dorinței blocului comunitar de a obține autonomie strategică în serviciile financiare.

Până în prezent, nu există o soluție paneuropeană de plăți digitale

13 din cele 20 de țări din zona euro nu au o schemă națională de carduri și se bazează pe furnizori internaționali, care reprezintă 64% din toate tranzacțiile inițiate electronic cu carduri din zona euro, potrivit estimărilor Băncii Centrale Europene.

„Lansarea unui serviciu de plată complet european, ca acesta, are un potențial mare de diversificare a sistemelor bancare și de plăți, care pot aduce beneficii consumatorilor și celor care sunt excluși financiar”, a declarat pentru Euronews un purtător de cuvânt al organizației Positive Money.

Cu toate acestea, organizația subliniază că EPI rămâne o inițiativă privată, lansată de instituțiile bancare private și nu trebuie privită ca un înlocuitor al banilor publici, cum ar fi viitorul euro digital al Băncii Centrale Europene – conceput ca mijloc alternativ de plată care poate fi folosit în mod liber în toată zona euro.

În 2025 și 2026, serviciile vor fi îmbunătățite cu funcții noi

Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) a salutat inițiativa, subliniind  că mai sunt multe de făcut pentru a o pune la dispoziția tuturor consumatorilor.

„De exemplu, prin furnizarea de carduri de plată, asigurându-se că toți consumatorii sunt în siguranță atunci când cumpără online, oferind un mecanism de rambursare pentru a-l putea utiliza în toate țările UE, sau cel puțin în zona euro”, afirmă expertul.

În 2025 și 2026, serviciile Wero vor fi îmbunătățite cu noi funcții, inclusiv capacitatea de a plăti comercianților online și facturi prin coduri QR, precum și alte funcții, cum ar fi cumpără acum-plătește mai târziu.

SURSA FOTO: Pexels

Obiectivul este de a oferi toate tipurile de plăți

„Începem cu tranzacții de la persoană la persoană, dar obiectivul Wero este de a oferi toate tipurile de plăți printr-un singur portofel, combinând simplitatea, rapiditatea și securitatea băncilor”, a declarat Martina Weimert, CEO EPI.

BNP Paribas, ING și Société Générale se numără printre cele 16 bănci și instituții financiare ale EPI care vor integra acest serviciu în aplicațiile lor bancare în a doua jumătate a anului.

Franța va călca pe urmele Germaniei și Belgiei în această toamnă, iar Țările de Jos și Luxemburg se vor alătura spre finele lui 2024.