Împovărarea administrativă și birocratică a contribuabililor onești cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale, este de părere Consiliul Investitorilor Străini (FIC). Impactul negativ al legii este evidenţiat şi de constructori şi producătorii de materiale pentru construcţii.
Guvernul a adoptat miercuri instituirea plăţii defalcate a TVA şi estimează că prin aplicarea noii măsuri vor fi obținute venituri suplimentare bugetare de circa 6 miliarde de lei până în anul 2020.
Investitorii străini consideră că introducerea cu titlu obligatoriu a plății defalcate la TVA de la 1 ianuarie 2018 va avea un impact deosebit de grav asupra mediului de afaceri.
„Această măsură va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil“, se arată într-un comunicat al FIC.
Nici breasla constructorilor nu agreează această măsură, Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) luând poziție în această privință și transmițând punctul său de vedere către ministerul de resort, ca și către Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
„Înțelegând eforturile de a crește încasările la bugetul de stat, credem că trebuie găsite alte soluții, care să nu complice și mai mult activitatea societăților prin blocarea unor sume de bani, cheltuieli suplimentare și eforturi dublate de contabilitate“, spune Irina Forgo, director programe în cadrul FPSC.
Constructorii spun că noua lege aduce riscuri majore pentru activitatea contribuabililor în cazul în care restituirea TVA de către ANAF întârzie, ceea ce echivalează cu blocarea banilor, cu efecte asupra cash-flow-ului și chiar imposibilitate de plată a altor obligații.
„Atât timp cât nu sunt prevăzute sancțiuni pentru întârzieri ale ANAF în aprobarea transferului sumelor din contul de TVA în contul curent al titularului, iar structura angajaților ANAF nu se modifică/ suplimentează, prin prisma experienței anterioare legate de returnarea TVA-ului putem afirma că vor exista probleme reale, semnificative“, menţionează Forgo.
Sugestiile privaţilor
Patronatul producătorilor de BCA din România propune Guvernului ca în zonele cu risc potenţial de evaziune fiscală să se analizeze introducerea sistemului de taxare inversă pe baza mecanismului care este analizat acum şi la nivelul comunităţii europene.
Reprezentanţii companiilor străine în România spun că, în cazul Poloniei, proiectul de plată defalcată a TVA a fost în dezbatere publică timp de 2 ani, sistemul este opțional și implementarea a fost amânată până în anul 2018 la solicitarea mediului de afaceri, arată investitorii.
„O măsură alternativă ar fi implementarea acestui sistem doar ca proiect pilot și numai în anumite sectoare de activitate care implică un grad ridicat de evaziune fiscală sau neconformare în ceea ce privește plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii în cazul în care se dovedește eficiența sistemului“, se mai arată în comunicatul FIC.
Pentru combaterea evaziunii ar trebui dezvoltate și implementate de urgență măsuri care și-au dovedit eficiența în alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare sau menținerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA, sugerează FIC.
În România, TVA reprezintă cea mai importantă sursă de venit a bugetului general consolidat, reprezentând 23,1% din venituri, în 2016. Deși România a implementat mai multe măsuri de combatere a fraudei fiscale în domeniul TVA, printre care taxarea inversă, anularea codului de înregistrare în scopuri de TVA care are drept consecință refuzul deducerii taxei atât la persoana al cărei cod a fost anulat, cât și la beneficiar, se confruntă în continuare cu cel mai ridicat nivel al GAP-ului de TVA (raportul dintre TVA datorată și neplătită la buget și obligația totală de TVA de plată) la nivel comunitar, îşi motivează Guvernul decizia. ANAF și-a asumat creșterea ratei de conformare voluntară la plată pentru TVA la 85% în 2018, urmând ca acest indicator să ajungă la 90% până în 2020.