Dezvoltate până acum cu încetinitorul, serviciile de plată electronică a taxelor încep să cåştige teren. Primării şi bănci, care le-au ignorat până acum, îşi fac curaj să intre pe această piaţă.
Sectorul 4 din Bucureşti, singurul în care primăria nu a acceptat până acum nici plăţi cu cardul, la ghişee, nemaivorbind de taxe plătite online, intenţionează să introducă sistemul în primăvara aceasta. Reprezentanţii primăriei nu au explicat reticenţa de până acum faţă de aceste servicii, dar ne-au declarat că implementarea noilor modalităţi de plată va fi finalizată spre finele lunii martie.
În Bucureşti se poate face plata on-line doar în sectorul 2 deocamdată, în celelalte sectoare utilizându-se atât mijloacele clasice de plată (la ghişeu în numerar, prin ordin de plată sau prin mandat postal), cât şi plata cu cardul la ghişeu prin POS. În sectorul 1 funcţionează şi plata prin Internet Banking cu ajutorul unei aplicaţii informatice dezvoltată de către primărie, iar în sectorul 6, impozitul se poate plăti şi în centrele comerciale mari (Plaza România, Carrefour Militari etc.), prin intermediul unor Infochioşcuri.
O lansare pe piaţa plăţilor electronice de taxe şi impozite a anunţat zilele trecute şi OTP Bank, jucător neinteresat până acum de aceste servicii. Cea dintâi primărie cu care va începe un parteneriat este cea din Sf. Gheorghe, pentru utilizatorii serviciului fiind negociată şi o reducere a taxelor cu 10% în ianuarie, 7% în februarie şi 5% în martie. În prima fază, serviciul de plată online a taxelor şi impozitelor va fi disponibil doar clienţilor persoane fizice şi juridice, arată reprezentanţii băncii, care spun că doresc extinderea şi în alte localităţi.
O campanie pentru dezvoltarea plăţilor de taxe şi impozite prin card a început, la finele anului trecut, Visa Europe, încurajând şi depunerea declaraţiilor fiscale online. „În momentul de faţă, 49 de primării acceptă plata cu cardul şi se poartă în continuare discuţii cu reprezentanţii administraţiilor locale din cele mai mari oraşe pentru a-i încuraja să introducă plata taxelor şi a impozitelor locale prin card, ideal fiind atât prin terminale POS, cât şi online“, spune Cătălin Creţu, general manager pentru România al Visa Europe.
Procesul de implementare implică mai multe etape. Mai întâi, administraţiile lansează caietul de sarcini. Băncile interesate fac o ofertă de preţ şi urmează negocierile. De obicei, administraţiile au un buget destul de mic pentru acest sistem şi negocierile sunt foarte strânse în privinţa comisionului care trebuie plătit băncii. „Valoarea investiţiei într-un astfel de sistem electronic este recuperată ulterior de către primărie. Spre exemplu, se reduc costurile cu transportul numerarului, personalul de la ghişeu este degrevat de anumite responsabilităţi, iar în timp, se dovedeşte a fi o reală economie pentru administraţia locală“, susţine Onisifor Petredeanu, şef departament Acceptare Carduri si Administrare Reţea ATM-uri, BCR.
Primăriile s-au lovit însă de greutăţi cu infrastructura IT disponibilă. Aplicaţia informatică folosită este importantă, deoarece contribuabilul trebuie condus pe o pagină securizată unde poate vizualiza informaţii despre bunurile sale, obligaţiile fiscale datorate şi, în funcţie de acestea, poate ordona plata. O altă dificultate este teama contribuabililor de posibile fraude, susţine Cristian Atanasie Duţu, director al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale sector 2, Bucureşti.
Mai puţină birocraţie şi corupţie
Pentru contribuabili, dar şi pentru primării, sistemul are mai multe avantaje decât dezavantaje. „La nivelul administraţiilor locale, primăriile au un control sporit asupra cheltuielilor, se reduce birocraţia şi se măreşte volumul de taxe colectate. În plus, prin introducerea sistemului de plată online prin card, inclusiv cetăţenii care locuiesc în alte localităţi sau în alte ţări îşi pot achita taxele si impozitele locale în localităţile de domiciliu“, spune Cătălin Creţu. În opinia lui Cristian Duţu, un alt avantaj este „eliminarea potenţialelor tentative de corupţie prin reducerea la minimum a perioadei de interacţiune cu contribuabilii“. În plus, arată acesta, în câştig ies şi cei care nu folosesc sistemul, pentru că vor sta la cozi mai scurte la plata taxelor.
Un avantaj constă în eliminarea potenţialelor tentative de corupţie prin reducerea perioadei de interacţiune cu contribuabilii.
Cristian Duţu, director al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale sector 2, Bucureşti
Primele oraşe cu taxe online
Dacă pentru plăţi de taxe cu cardul, la ghişeu, mai multe primării au instalat POS-uri, oraşele în care contribuabilii pot achita dările locale pe internet, direct de acasă, pot fi numărate pe degete. Primele primării care acceptă să încaseze online taxe şi impozite de la contribuabili sunt: Arad, Baia-Mare, Oradea, Timişoara, Cåmpia Turzii, Dej, Lugoj, Bucureşti – sectorul 2.