Plata facturilor online, mai mult offline

Fluturand stindardul platii online, un site incaseaza contravaloarea facturilor, pe care le plateste apoi, prin ordin de plata, furnizorilor. In jurul acestui sistem planeaza insa multe semne de intrebare. Este foarte agreabil sa-ti platesti facturile stand acasa in pijama, sau de la birou, intre doua sedinte. Pana acum, ca sa platesti utilitatile, trebuia sa te deplasezi la ghisee si sa stai la coada. Site-ul e-facturi.ro al companiei bucurestene Pay Trust, promite ca va int



Fluturand stindardul platii online, un site incaseaza contravaloarea facturilor, pe care le plateste apoi, prin ordin de plata, furnizorilor. In jurul acestui sistem planeaza insa multe semne de intrebare.


Este foarte agreabil sa-ti platesti facturile stand acasa in pijama, sau de la birou, intre doua sedinte. Pana acum, ca sa platesti utilitatile, trebuia sa te deplasezi la ghisee si sa stai la coada. Site-ul e-facturi.ro al companiei bucurestene Pay Trust, promite ca va intermediaza plata facturilor la telefon, electricitate si gaze. Insa nici Distrigaz, nici Electrica nu sunt la curent cu acest sistem. Nici nu e de mirare, avand in vedere ca de fapt tranzactia nu este una exclusiv online. In realitate, pe site se incaseaza online sumele aferente plus un comision de 5%, dar mai departe tranzactia iese din sfera internetului, angajatii de la e-facturi platind furnizorii prin intermediul ordinelor de plata. Ei bine, ceea ce parea o plata online, nu mai este, la propriu vorbind, plata online. Desigur, clientul plateste prin internet, introducand numarul de card si datele de identificare ale facturii sale. Mai departe, insa, traseul banilor nu este exclusiv online. Utilizatorii nu stiu aceste lucruri. Daca ar sti, s-ar naste intrebari, ar interveni suspiciunea. Ce ii garanteaza clientului ca facturile sale vor fi intr-adevar platite? Ce il asigura ca el efectueaza tranzactia online, iar Pay Trust se tine de cuvant si face ordinele de plata mai departe? Catalin Anton, director economic al Pay Trust, mizeaza pe incredere. Altfel spus, clientul trebuie sa-l creada pe cuvant.

Marin Mitroi, directorul Romcard, spune despre e-facturi.ro ca “acesti comercianti nu sunt verificati de noi, ci de bancile cu care au contract. Site-ul nu este inrolat la noi.” Curios este insa ca pe home-page-ul de la e-facturi figureaza logo-ul Romcard si un link catre pagina acestui organism. Pay Net a plasat sigla in pagina lor fara stirea Romcard, afirma Marin Mitroi. E adevarat ca Romcard lucreaza, printre altele, si cu Raiffeisen Bank, iar tranzactiile bancii sunt autentificate de acest organism. Dar nu pare chiar suficient pentru a se prevala si de calitatea de partener al Romcard.
Intr-adevar, e-facturi.ro a semnat cu Raiffeisen Bank un acord de realizare a tranzactiilor online. Titi Stoenescu, director de carduri Raiffeisen Bank afirma ca “Pay Trust SRL este comerciant inrolat in sistemul nostru de acceptare 3D Secure. Banca doar faciliteaza plata cu card, nu continua tranzactia pana la furnizor.”

Dan Pazara, Director Corporate Affairs la RomTelecom, apreciaza astfel de facilitati de plata, dar precizeaza ca de fapt “utilitatea serviciului este decisa in final de clienti, care pot alege cum sa efectueze plata.”



In timp ce RomTelecom nu este sigur ca figureaza pe site, Electrica si Distrigaz ar baga mana in foc ca, in ceea ce le priveste, nu exista un sistem de plata pe internet a facturilor. Reprezentantul Electrica afirma cu siguranta ca numai la filiala Brasov se poate achita online, iar “alta posibilitate de plata prin internet nu ne este cunoscuta.” Florin Georgescu, seful Serviciului Relatii cu Presa de la Distrigaz spune ca sistemul de plata online “nu exista, dar va fi un serviciu pe care dorim sa-l dezvoltam pentru a raspunde asteptarilor clientilor nostri”. Georgescu prevede acest lucru pentru “anii viitori”.

Catalin Anton, de la Pay Trust, are ambitii mari: “Dorim introducerea unui serviciu nou pe piata din Romania, un sistem de plata a facturilor prin intermediul internetului si cu ajutorul cardului. e-facturi ofera si posibilitatea managementului electronic al tuturor facturilor platite catre furnizorii majori de servicii.” Potrivit previziunilor sale, prin intermediul site-ului vor fi platite luna aceasta 300 de facturi, numarul utilizatorilor inscrisi fiind in crestere.

O plata online care nu se stie unde ajunge

“E-facturi” a fost lansat pe 1 octombrie anul acesta. Numarul utilizatorilor este in prezent de ordinul sutelor, dar in continua crestere. “De exemplu, in ultimele doua saptamani numarul utilizatorilor inscrisi a crescut de sase ori fata de perioada anterioara. Judecand dupa evolutia de pana acum, estimam ca in aceasta luna vor fi aproximativ 300 de facturi platite prin sistemul e-facturi”, spune Anton. Comisionul practicat de site este de 5% din suma facturii, iar pe site se explica printr-un exemplu cifrat, al unei facturi de 70 RON, care este economia facuta prin plata prin intermediul sistemului. Singura umbra in tablou este totusi faptul ca plata online nu este o plata veritabila online, banii de la clienti la furnizori netranzitand doar internetul.



“Judecand dupa evolutia de pana acum, estimam ca in aceasta luna vor fi aproximativ 300 de facturi platite prin sistemul e-facturi.”

Catalin Anton,

director economic Pay Trust