Salarii plătite prin PayPay
Zece firme SoftBank Group Corp., inclusiv PayPay Corp., au declarat că au început să plătească, din luna septembrie, salarii prin PayPay angajaților, dar cu acordul lor. Aceștia pot primi până la 200.000 de yeni (1.340 USD) din salariu, bani care urmează să fie plătiți prin aplicație.
Decizia vine după ce Ministerul Muncii a declarat în 2022 că va permite companiilor să plătească salariile angajaților prin aplicații de plată digitală începând din aprilie 2023. Totul în încercarea autorităților nipone de a promova plățile fără numerar ca o modalitate de a stimula economia, scrie Kyodonews.
Cei care nu doresc să fie plătiți cu acest sistem digital pot primi în continuare salariile prin transferul direct în conturile lor bancare.
Inițiativa își propune să sporească beneficiile angajaților prin creșterea opțiunilor de plată a salariilor
„Această inițiativă își propune să sporească beneficiile angajaților prin creșterea opțiunilor de plată a salariilor și să promoveze extinderea sferei economice a PayPay în întregul grup”, au precizat companiile într-un comunicat comun.
PayPay are peste 65 de milioane de utilizatori înregistrați.
”Este de așteptat ca diversificarea metodei de plată a salariilor să răspundă cererii angajaților”, a subliniat operatorul PayPay, citând un sondaj guvernamental din 2020, care arată că aproximativ 40% dintre lucrători luau în considerare ca salariile să le fie transferate în conturi de plăți bazate pe coduri QR.
Soldul maxim al portofelelor digitale pentru salarii este stabilit la 1 milion de yeni
În cadrul sistemului digital de plată a salariilor, soldul maxim al portofelelor digitale pentru primirea salariilor este stabilit la 1 milion de yeni, în vederea protejării utilizatorilor. Asta pentru că, spre deosebire de bănci, care acoperă până la 10 milioane yeni în cazul unui faliment, operatorii de aplicații nu sunt supuși sistemului național de asigurare a depozitelor,
Furnizorii de aplicații sunt supuși unui control guvernamental care durează cel puțin un an, pentru a evalua în ce măsură pot asigura soldul salariilor care au fost plătite, chiar dacă afacerile lor eșuează.
În prezent, alți trei operatori de aplicații au solicitat aprobare din partea Ministerului Muncii.
Numerarul rămâne, însă, foarte popular
În Japonia, numerarul continuă să rămână foarte popular, în ciuda creșterii plăților fără numerar, mai ales din cauza îmbătrânirii populației și a factorilor economici.
Banca Japoniei explorează utilizarea monedelor digitale ale Băncii Centrale (CBDC), dar beneficiile acestora pentru uz intern sunt limitate din cauza infrastructurii bancare existente.
Cu toate acestea, CBDC-urile ar putea îmbunătăți semnificativ tranzacțiile transfrontaliere prin reducerea costurilor și întârzierilor. Mai multe proiecte internaționale, cum ar fi mBridge și Nexus, explorează potențialul CBDC-urilor de a facilita plăți transfrontaliere mai rapide și mai ieftine.
Japonia rămâne una dintre puținele economii din lume axată pe numerar. Raportul dintre numerarul în circulație și PIB-ul nominal s-a situat în jurul valorii de 20% timp de mai mulți ani. Un procent mai mare decât cele de 12% în India, 9% în China, 8% în Statele Unite și Coreea de Sud, sub 1%, notează presa niponă.