Reducere la plata impozitelor. Persoanele care aleg să plătească anticipat impozitele beneficiază de o reducere de 10%. Această reducere se aplică numai în cazul în care suma totală a impozitului datorat statului este achitată integral.

Românii care nu și-au achitat încă impozitele pentru clădiri, terenuri sau mașini încă mai au posibilitatea să beneficieze de această reducere. Este nevoie, însă, să plătească integral sumele datorate în această perioadă.

Termenul până la care există reducere la plata impozitelor

Termenul limită pentru acordarea acestei reduceri este data de 31 martie 2024. Astfel, va există o reducere de 10% la plata impozitelor până la sfârșitul lunii martie, conform prevederilor din Codul Fiscal.

Astfel, dacă suma totală a impozitului este achitată în întregime până la data de 31 martie, contribuabilii vor primi o reducere de 10%.

bani, pensii, neimpozitare pensii
Bani/SURSA FOTO: Dreamstime

Unde se pot plăti taxele de către români

Plata impozitelor și taxelor poate fi efectuată la ghișeele administrațiilor financiare sau la casieriile direcțiilor de impozite și taxe locale.

De asemenea, românii au posibilitatea să plătească impozitele și online. Ei pot folosi platforma ghiseul.ro sau prin intermediul stațiilor Selfpay.

Plata impozitului se efectuează anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie, inclusiv.

Persoanele care donează sânge au parte de reduceri la impozit

Trebuie spus că persoanele care efectuează donații de sânge de cel puțin trei ori pe an vor avea posibilitatea să beneficieze de reduceri la impozitul pe clădiri și terenurile deținute.

Aceste reduceri vor fi stabilite de către consiliile locale. Ele vor putea fi acumulate cu bonificația de 10%. Acestea se vor aplica prin scăderea diferenței dintre impozitul datorat și suma bonificației.

Procentul reducerii și detaliile privind documentele necesare pentru confirmarea efectuării numărului minim de donații de sânge vor fi specificate în hotărârea consiliului local care instituie această reducere a impozitului conform noii legi.

Pentru calcularea sumei finale a impozitului, în cazul aplicării reducerii stabilite de această lege, se va utiliza rotunjirea. Aceasta constă în stabilirea sumelor datorate bugetului local la nivelul leului, fără fracțiuni, prin scădere atunci când fracțiunile în bani sunt sub 50 de bani și prin creștere atunci când fracțiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mult.