Plata în numerar. Anunț despre românii care nu au cont la bancă

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Gabriela Folcuţ, directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a făcut un anunț de ultim moment pentru românii care primesc salariile cash. Despre ce este vorba?

Plata în numerar. Gabriela Folcuţ, director executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a declarat marți că 41% din firmele din România plătesc salariile cash. Potrivit specialistei, ponderea economiei gri în PIB-ul României a ajuns la 24%.

Directorul executiv al ARB a oferit mai multe informații despre plata în numerar

Directorul executiv al ARB a oferit mai multe informații. Cifra companiilor din România care efectuează plata salariilor în numerar este „într-adevăr în scădere”. Totuși, scăderea este „modică comparativ cu anul 2022”.

De asemenea, specialista a spus că ponderea economiei gri în Produsul Intern Brut (PIB) este mare în România. Mai precis, este vorba despre 24%. Astfel, țara noastră se situează în top 10 în Uniunea Europeană, ca pondere a economiei gri în PIB.

„Un lucru destul de important care trebuie luat în considerare de către autorităţi în mod special este că, în continuare, o pondere foarte importantă a companiilor efectuează plata salariilor în numerar: 41% dintre companiile din România efectuează plata salariilor în numerar.

Este într-adevăr o scădere, dar scăderea este modică comparativ cu anul 2022, de la 43% – şi aici putem deschide o discuţie, apropo de faptul că, în România, ponderea economiei gri în Produsul Intern Brut (PIB) este mare, de 24% – şi din această perspectivă România se situa în top 10 în Uniunea Europeană, ca pondere a economiei gri în produsul intern brut”, a explicat Gabriela Folcuţ.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Gabriela Folcuţ spune că sunt şi veşti bune în zona companiilor

Aceasta a prezentat și datele unei cercetări realizate de Institutul Roman pentru Evaluare și Strategie (IRES) pe zona populaţiei. Studiul a fost realizat pe zona populaţiei, cu eşantion de 1.360 de persoane, dintre care 1.060 de persoane bancarizate. În zona companiilor, sondajul respectiv a fost efectuat pe 500 de firme.

Gabriela Folcuţ a spus apoi că sunt şi veşti bune în zona companiilor. Potrivit acesteia, gradul de acceptare a plăţilor cu cardul la POS a crescut până la 36% în rândul firmelor.

Aproximativ 9% dintre companii declară că au un magazin online, mai spune specialista.

„Circa 9% dintre companii declară că au un magazin online. La întrebarea ce metode folosesc pentru a încasa banii, companiile au răspuns: 29% predominant cu ordin de plată, 24% toate metodele de plată în egală măsură, 22% exclusiv ordin de plată, 11% predominant numerar, 5% predominant card, 4% exclusiv numerar, 3% exclusiv card.

Este foarte adevărat că, în ultimii ani, a scăzut ponderea numerarului sau ponderea plăţilor cu numerar, dar analizăm perioada de dinainte de pandemie, undeva la nivelul anului 2016, 94% dintre plăţile efectuate pe zona de retail erau efectuate numerar. În prezent, probabil că ponderea plăţilor efectuate în numerar pe zona de retail este la 60-65%”, a mai spus specialista.

Gradul de incluziune financiară a avansat până la 71% în iulie 2024

Directorul executiv al ARB a explicat și că gradul de incluziune financiară a avansat până la 71% în iulie 2024. Creșterea a fost de trei puncte procentuale comparativ cu jumătatea anului 2022.

„Incluziunea financiară a fost măsurată în rândul persoanelor adulte. În funcţie de rezidenţă, 82% dintre cei care locuiesc în mediul urban deţin produse şi servicii bancare, respectiv 60% dintre cei care locuiesc în mediul rural.

Circa 77% dintre bărbaţi deţin produse şi servicii bancare şi 66% dintre femei”, a subliniat Folcuţ.

29% dintre cei care nu sunt incluşi financiar afirmă că nu deţin un cont curent deoarece au venituri prea mici şi primesc bani în numerar.

Un alt motiv important este că preferă să efectueze cumpărăturile numai cu numerar. Foarte mulți oameni consideră și că nu este util să dețină un cont curent.

„Important este că, la momentul acesta, cei chestionaţi şi integraţi financiar afirmă că efectuează plăţi în proporţie de 34% mai mult cu cardul, 32% în numerar şi card în egală măsură, 20% mai mult numerar, 11% numai numerar, 3% numai card.

Din perspectiva utilizării de către populaţie a serviciilor de internet şi mobile banking s-a înregistrat o creştere destul de importantă, astfel că 57% dintre persoanele incluse financiar utilizează internet şi mobile banking”, a completat Folcuţ.

Directorul executiv al ARB a subliniat apoi că 87% dintre companii efectuează plăţi prin mobile şi internet banking.

„S-a constatat o creştere destul de amplă de la ultimul sondaj realizat în 2022 până la cel realizat în iulie 2024 al utilizării mobile banking în regim zilnic, de la 22% la 37%”, a conchis aceasta.