'Administraţia Fondului pentru Mediu depune eforturi pentru urgentarea procedurilor de implementare a proiectelor ce vizează împădurirea terenurilor degradate, întreprinzând demersuri în acest sens, inclusiv prin organizarea unor întâlniri la sediul AFM cu reprezentaţii Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România, în calitate de executanţi ai lucrărilor de împădurire şi cu beneficiarii contractelor – unităţile administrativ-teritoriale (UAT, n.r.). Precizăm faptul că documentele depuse în vederea obţinerii finanţării de cele mai multe ori sunt neconforme sau incomplete. Acest lucru se datorează faptului că primăriile nu au specialişti care să pregătească toate documentele, conform ghidurilor de finanţare aferente şi a legislaţiei aplicabile. Sunt multe neconcordanţe şi neclarităţi şi, de aici, şi întârzieri la plata cererilor de tragere', se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, cererile de tragere a sumelor aferente plăţii proiectelor nu vor fi aprobate dacă nu sunt complete, conforme, corecte şi legal întocmite, după cum reiese din ghidurile de finanţare aferente şi din legislaţia în vigoare.
'În vederea soluţionării cerinţelor Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România, atragem atenţia atât beneficiarilor, cât şi prestatorilor, că este imperios necesară depunerea diligenţelor pentru întocmirea responsabilă a cererilor de tragere, astfel încât activitatea de implementare a proiectelor aflate în derulare să fie eficientă. Precizăm că cererile de tragere nu vor fi finanţate dacă nu sunt complete, conforme, corecte şi legal întocmite, conform ghidurilor de finanţare aferente şi legislaţiei în vigoare. Toate aspectele mai sus menţionate evidenţiază clar faptul că nu există un blocaj în implementarea proiectelor şi că anumite întârzieri sunt inerente, ţinând cont şi de numărul mic de personal şi de documentaţiile defectuoase depuse de către beneficiari la Administraţia Fondului pentru Mediu. Această problemă urmează a fi remediată, ţinând cont de creşterea capacităţii instituţionale a AFM în vederea administrării şi gestionării programelor, structura organizatorică a instituţiei fiind suplimentată prin H.G. 819/02.11.2016 cu un număr de 33 de posturi', notează instituţia.
AFM precizează, totodată, că pentru clarificarea aspectelor semnalate, la propunerea preşedintelui Administraţiei, Mihai Alexandru Moia, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, va dispune Corpului de Control al Ministrului să efectueze verificări în ceea ce priveşte derularea acestui program.
Prestatorii de servicii în silvicultură, membri ai Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO), au protestat, joi, în Piaţa Victoriei nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu au respectat promisiunea de a achita plăţile restante pentru lucrările reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate.
Iniţiatorii protestului au precizat că vor face plângeri penale la adresa autorităţilor competente, ca urmare a neplăţii facturilor restante pentru lucrările de reconstrucţie ecologică forestieră realizate pe terenuri degradate.
'Nu înţelegem de ce nu ni se dau banii cuveniţi pe lucrările de împădurire finalizate. Avem facturi neplătite de 2-3 ani, iar ministerul Mediului şi AFM-ul ne tratează cu indiferenţă. Sunt societăţi comerciale care nu mai au cu ce plăti muncitorii care au efectuat acele lucrări. Suntem într-o situaţie fără ieşire. Este vorba despre rea voinţă din partea AFM, pur şi simplu nu vor să semneze hârtiile pentru plata facturilor şi nu înţelegem de ce. Noi vom continua protestele şi vom face plângeri penale la adresa instituţiilor abilitate pentru abuz în serviciu. Există 90 de perimetre pentru care se aşteaptă plata facturilor de ani buni de zile şi nu ştiu dacă s-a achitat unul sau două până acum. Cel mai probabil vom organiza un nou protest şi mai de amploare până la sfârşitul acestui an', a declarat, joi, pentru AGERPRES, Marian Mocanu, membru în cadrul APPSS-RO.
În data de 4 octombrie, câteva zeci de angajaţi din domeniul prestării de servicii în silvicultură au protestat în faţa sediului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), reclamând faptul că Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a sistat finanţarea pentru perioade mai mari de timp a proiectelor derulate în domeniul silvic. În aceeaşi zi, o delegaţie a prestatorilor de servicii în silvicultură a discutat cu ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, iar în urma întrevederii s-a convenit un calendar al plăţilor restante, cu scadenţa până cel târziu în data de 15 decembrie 2016.
Prestatorii de servicii în silvicultură din toată ţara au protestat şi în data de 23 august, tot în faţa Ministerului Mediului, nemulţumiţi de disfuncţiilor existente în implementarea proiectelor de împădurire a zonelor degradate. La momentul respectiv, un grup format din patru reprezentanţi ai Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO) a fost invitat la o discuţie cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului.
APPSS-RO a fost înfiinţată în anul 2008, fiind compusă din peste 30 de membri, societăţi cu profil silvic care prestează servicii silvice şi conexe, precum împăduriri şi îngrijirea arboretelor, lucrări de protecţia pădurilor, amenajarea pădurilor, punerea în valoare a arboretelor etc.
Membrii APPSS-RO au predat fondului forestier naţional, până în prezent, peste 10 milioane de hectare de pădure la stare de masiv şi execută, la nivel naţional, perimetre de ameliorare a căror suprafaţă însumează mai mult de 7.000 de hectare, în cadrul "Programului de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor.
AGERPRES