Plata ratei la un curs mai mare este abuzivă, a decis Curtea Europeană de Justiţie

Românii ar putea plăti ratele la credite calculate conform cursului stabilit la data semnării contractului. Curtea Europeană de Justiţie a decis, în cazul unei bănci din Ungaria, că prevederea din contractul de credit care stabileşte plata ratei la un curs mai mare decât cel de la data la care s-a luat creditul poate fi considerată clauză abuzivă.

Clienții băncilor din România care cer înghețarea cursului de schimb la data acordării creditului pot invoca soluția Curții Europene de Justiție, în procesele împotriva băncilor, informează site-ul Digi24.

În România, cele mai mari probleme sunt la creditele în franci elveţieni. Cursul de schimb s-a dublat din 2007 încoace, când mulţi români preferau să se împrumute în această monedă, pentru dobânzile mai bune.

Sute de oameni au început deja o acţiune în instanţă prin care cer îngheţarea cursului de schimb la nivelul la care era atunci când au luat creditul.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat la Digi24 că decizia este mai mult decât un precedent judiciar.

Este o decizie obligatorie pentru instanțele din România și din toată Europa”, a spus el.

Gheorghe Piperea a explicat că, în acest moment, dacă românii vor să plătească ratele la cursul la care au contractat creditul, trebuie să meargă în instanță. Mai e nevoie de încă patru ani ca o directivă europeană în acest sens să intre în vigoare.