Casieriile Electrica au fost luate cu asalt de romanii care s-au ingramadit sa completeze cererile de scutire de la plata abonamentului radio-tv. Procedura implica un traseu birocratic alambicat: cetateanul face o cerere, o depune la casieriile Electrica. Mai departe, cererea ajunge la posturile publice, este verificata si se intoarce la societatea de distributie a energiei electrice. In tot acest rastimp, persoanele platesc doar energia electrica de pe factura, nu si taxa radio-tv. Daca cererea
Casieriile Electrica au fost luate cu asalt de romanii care s-au ingramadit sa completeze cererile de scutire de la plata abonamentului radio-tv. Procedura implica un traseu birocratic alambicat: cetateanul face o cerere, o depune la casieriile Electrica. Mai departe, cererea ajunge la posturile publice, este verificata si se intoarce la societatea de distributie a energiei electrice. In tot acest rastimp, persoanele platesc doar energia electrica de pe factura, nu si taxa radio-tv. Daca cererea nu este solutionata, cel care a facut cererea plateste abonamentul si pentru lunile in care nu a achitat nimic.
Situatia se complica in cazul persoanelor juridice. Reprezentantii companiilor trebuie sa completeze la Electrica o „fisa de consultare” in care precizeaza in ce categorie de plata se incadreaza (societati turistice, microintreprindere, altele). Traseul este apoi acelasi. Societatile care nu au contract direct cu Electrica vor plati taxa direct la societatile publice.
Daca la aparitia ordonantei privind abonamentul radio-tv, lucrurile pareau simple – toate persoanele fizice si juridice platesc taxa – lucrurile s-au complicat pe parcurs, iar efectele s-au amplificat. Au aparut o serie de „scutiti”. Mai nou, dupa reactiile la noile taxe, pe lista de scutiti a mai fost adaugata o categorie: pensionarii fostelor CAP-uri. Numarul potentialilor platitori este acum greu de precizat, desi contractele Electrica se ridica la 8,5 milioane de persoane fizice si 500.000 juridice. Ce s-ar intampla daca toti abonatii ar face cereri de scutire?
Televiziunea publica vrea sa-si infiinteze un corp de control
Evidentele Electrica nu fac diferente intre locuinte, garaje si alti consumatori. „Contractele Electrica sunt pe puncte de consum. Eu nu stiu ce este acolo, si de aceea am apelat la declaratii pe propria raspundere. In contracte nu apar pensionari CAP, handicapati etc.”, explica Silviu Lucian Boghiu, director general Electrica. „SRTV are sarcina sa vina sa verifice. Noi doar colectam taxa”, spune Boghiu.
Consumatorii pot, asadar, sa plateasca taxa de abonament doar dupa solutionarea cererilor. O decizie preventiva a Electrica, spune directorul Boghiu, in conditiile in care incasarile societatii au scazut doar cu 2% de cand noile taxe radio-tv au intrat in vigoare. „Decizia a fost acceptata de cele doua societati, dupa o discutie mediata de ministrul industriilor. Nu poti sa conditionezi plata unei taxe de o alta plata”, explica directorul Electrica.
Televiziunea publica incearca din rasputeri, prin materialele difuzate, sa convinga populatia de corectitudinea colectarii taxei. Mai mult, campania puternica pe care o duce in presa scrisa dovedeste intortocheala birocratica data de mult discutata taxa de abonament. Nu exista baze complete de date, nu exista (inca) un organism de verificare. Va fi infiintat, la un moment dat, un corp de control in cadrul televiziunii publice. Dar avand in vedere dinamica societatii si timpul fizic de verificare, situatia se poate prelungi mult timp.
Dupa avalansa de scutiri, numarul platitorilor de taxa si al celor scutiti este greu de calculat. Posturile publice nici macar nu pot estima acum cat le va intra in buzunar. Cert este ca, deocamdata, cel putin in cazul postului public de televiziune, reglementarea taxei s-a intors ca un bumerang, iar incasarile din abonamente au scazut la un sfert fata de anul trecut.