Numărul de plăți de taxe și impozite cu cardul, ca și cel de plăți online, au continuat creșterea și anul trecut și nu se vor opri nici anul acesta, după cum ne arată datele aferente primului trimestru. Datele Visa arată că, în 2016, au fost efectuate peste un milion de plăți pentru taxe și impozite la ghișeele primăriilor și online, valoarea acestora fiind de 360 milioane lei, cu 50% mai mare decât în 2015. Dintre acestea, plățile online au numărat peste 370.000 de tranzacții, dublu față de anul anterior, valoarea acestora fiind de 78 milioane lei, de unde rezultă și o valoare medie a unei plăți de 340 de lei, mai mare decât cea a unei tranzacții obișnuite cu cardul. 

Procesatorul de plăți Netopia mobilPay arată că valoarea integrală a sumelor acihtate online a crescut cu 40% anul trecut, până la circa 200 milioane euro, iar valoarea medie achitată pe tranzacția a fost de 230 de lei. „România începe să se alinieze în rândul țărilor cu un ecosistem solid al plăților digitale, iar evoluția din ultimul an ne confirmă acest lucru“, spune Antonio Eram, CEO al Netopia. Datele companiei arată că majoritatea plătitorilor (43% din total) sunt persoanele tinere, cu vârste între 25 și 34 de ani, iar cele între 35 și 44 de ani au o pondere de 26%. 

Pentru achitarea taxelor și impozitelor cu cardul, online sau la ghișeele autorităților locale, s-au desfășurat mai multe campanii de convingere atât a primăriilor, cât și a contribuabililor. Platforma Ghișeul.ro, creată special pentru plata taxelor și impozitelor, a crescut constant în ultimii șase ani, ajungând până la 297 de primării înrolate, peste 223.000 de conturi și informații pentru șapte milioane de cetățeni. Anul trecut, valoarea tranzacțiilor realizate prin platformă s-a ridicat la 137 milioane lei. 

În primele trei luni ale anului în curs, numărul de credențiale acordate plătitorilor a crescut cu 260%, numărul de tranzacții a urcat cu 215%, iar volumele de tranzacționare cu aproape 260%. „Utilizatorii au tot mai multă încredere în sistem și există cerere pentru deschiderea platformei pentru persoanele juridice, unde valoarea medie tranzacționată este mult mai mare“, spune George Anghel, directorul executiv al Asociației de Plăți Electronice din România (APERO), care precizat și că valoarea medie a unei tranzacții de persoane fizice este de 252 lei, iar valoarea medie pentru o tranzacție a unei persoane juridice pe platforma e-Tax (replica pentru companii a Ghișeul.ro) este de 1.500 lei. 

 

Legea în schimbare

Avansul plăților electronice, indiferent dacă sunt cu cardul sau în altă formă, este una dintre metodele de combatere a evaziunii fiscale. În acest sens a fost introdusă și legea care obligă comercianții să își instaleze terminale de plată cu cardul (POS), valabilă inițial pentru toți cei care au o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro anual. Conform acestei legi, aproximativ 70.000 de comercianți ar trebui să își instaleze POS. Conform datelor, nu toți comercianții au făcut acest lucru, dar oricum s-a ivit o altă problemă: aproximativ 30% dintre POS-urile de la comercianți sunt inactive, adică magazinul respectă legea, dar încasează doar cash. 

Pentru a-i atrage mai ușor pe comercianți în utilizarea de POS-uri, ar trebui să fie în vigoare și legea „cash back“, cea care permite magazinelor să dea și bani lichizi clienților, contra unui comision sau condționați de achiziția unor produse. Din păcate, normele legii, care trebuiau să fie gata la 31 ianuarie, nu au fost publicate încă. Practic, nu se știe ce se întâmplă cu bonul, cu comisionul sau cu avansul în numerar. Mai mult, conform APERO, există și un nou proiect de lege, care modifică inclusiv pragul cifrei de afaceri de la 10.000 de euro la 50.000 de euro, ceea ce reduce numărul magazinelor obligate să dețină POS la doar 9.000, majoritatea din mediul urban. „Prin urmare, dacă acest proiect de lege va avea finalitate, se pierd exact beneficiiile configurate la început, respectiv bancarizarea mediului rural“, spune George Anghel.

România începe să se alinieze în rândul țărilor cu un ecosistem solid al plăților digitale, iar evoluția din ultimul an ne confirmă acest lucru.  Antonio Eram, CEO Netopia

360 milioane lei este valoarea plăților de taxe și impozite cu cardul la ghișeele primăriilor sau online pe parcursul anului trecut