Plata TVA pentru servicii de management şi consultanţă

Societatea noastră este neplătitoare de taxă pe valoarea adăugată. O firmă din Polonia ne prestează servicii de consultanţă şi management, servicii pentru care în Polonia nu se aplică taxa pe valoarea adăugată. În această situaţie, firma noastră trebuie sau nu să plătească taxa pe valoarea adăugată? Monica Radu - Bucuresti În ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată, serviciile de management şi consultanţă se încadrează în categoria aşa-numitelor &bd

Societatea noastră este neplătitoare de taxă pe valoarea adăugată. O firmă din Polonia ne prestează servicii de consultanţă şi management, servicii pentru care în Polonia nu se aplică taxa pe valoarea adăugată. În această situaţie, firma noastră trebuie sau nu să plătească taxa pe valoarea adăugată?
Monica Radu – Bucuresti

În ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată, serviciile de management şi consultanţă se încadrează în categoria aşa-numitelor „servicii intangibile“ descrise la art. 133, lit.

g) din Codul fiscal. Potrivit prevederilor acestui articol, pentru aceste servicii locul prestării este locul unde clientul căruia îi sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu condiţia ca respectivul client să fie o persoană impozabilă acţionând ca atare stabilită sau care are un sediu fix în Comunitate, dar nu în acelaşi stat cu prestatorul.

În condiţiile în care societatea dumneavoastră, chiar dacă nu este înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, este persoană impozabilă stabilită în România (stat membru, altul decât cel în care e stabilit prestatorul, respectiv Polonia), locul prestării, potrivit prevederii de mai sus, va fi în România.

Odată stabilit locul prestării, cea de-a doua întrebare care se naşte este cea referitoare la persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată. În acest sens, articolul 150 lit. b) din Codul fiscal prevede că persoana obligată la plata taxei este persoana impozabilă care acţionează ca atare şi care beneficiază de serviciile prevăzute la art. 133 alin. (2) lit. g), dacă aceste servicii sunt prestate de o persoană impozabilă care nu este stabilită în România. Cum situaţia prezentată de dumneavoastră se încadrează la aceste prevederi, rezultă că persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată este societatea românească.

În aceste condiţii, obligaţiile care revin societăţii dumneavoastră, în calitate de persoană obligată la plata taxei, având în vedere faptul că aceasta nu este înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, sunt urmatoarele:

1. depunerea la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea operaţiunilor, a unui decont special de taxă pe valoarea adăugată, care trebuie întocmit potrivit modelului stabilit de Ministerul Finanţelor Publice prin Ordinul nr. 36 din data de 12/ 01/2007;

2. achitarea taxei pe valoare adăugată către organele fiscale până la data la care intervine obligaţia depunerii decontului special, respectiv 25 inclusiv a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea operaţiunilor.