„La o rată de 100 lei nu vor accepta nici 50% din proprietarii unui bloc. Costul unei reabilitări de calitate, la care se impune înnoirea instalaţiilor şi izolarea balcoanelor, ajunge la 3.500 de euro pe proprietate. Singura variantă este accea în care după reabilitare costul întreţinerii să scadă. Spre exemplu dacă înainte de efectuarea lucrărilor întreţinerea este de 300 lei, după ar trebui să fie 250 lei, iar cu tot cu rate să ajungă tot la valoarea dinainte. Nu se pune problema îndatorării proprietarilor”, a declarat Radu Opaina.
O altă problemă a acestui program, în opinia acestuia, este aceea că limita de creditare este de cinci ani şi ar trebui să fie cel puţin zece ani pentru a reduce rata lunară.
„O reabilitare termică de calitate trebuie să aducă reduceri la întreţinere de 50-60%. Limitele programului vechi constau în faptul că s-a lăsat posibilitatea de a nu se atinge un prag de calitate necesar”, a menţionat Tiberiu Andrioaie, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii.
Cum te poţi împrumuta
Deocamdată băncile înscrise în program sunt BCR şi CEC Bank. Acestea acordă finanţări în lei, pe maxim cinci ani, cu o dobândă ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marja fixă de 1,5-2,5% pe an, plus comisionul de gestiune datorat Fondului de Garantare. Avansul pe care trebuie să îl plătească solicitantul este de 10%.
De menţionat faptul că, pentru a accesa un credit, 90% din proprietarii unui bloc trebuie să fie de acord cu împrumutul pe care îl va face asociaţia de proprietari ca entitate juridică. Bineînţeles, creditul poate fi utilizat şi în cazul locuinţelor individuale.
Ca şi în cazul programului „Prima Casă“, există un prag maxim până la care te poţi împrumuta. Este vorba despre suma de 1.750 de euro/cameră, în cazul apartamentelor, excluzând bucătăria, holul şi baia, şi un prag maxim de 7.500 de euro în cazul caselor.
Plata unei rate de 100 de lei nu motivează românii să apeleze la reabilitarea termică
29 noiembrie 2010, 10:47
Ultima modificare în 29 noiembrie 2010, 12:47
Plata unei rate lunare de 100 de lei face ca noua variantă a programului de reabilitare termică să nu fie interesantă pentru proprietarii de apartamente din România, singura posibilitate de impulsionare a populaţiei fiind aceea a reducerii întreţinerii în proprorţie egală cu rata la bancă, potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiei de Proprietari din România, Radu Opaina.
Etichete: costuri reabilitare,
reabilitare termica
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook