obligativitatea administratiilor financiare si a societatilor furnizoare de servicii de utilitate publica din municipii sa accepte plata de la contribuabili prin intermediul cardurilor a taxelor si impozitelor sau a serviciilor furnizate. Conform actului normativ care impune introducerea acestui sistem modern de plata (OUG nr. 193/decembrie 2002), institutiile mai sus amintite, plus marii comercianti trebuie sa-si instaleze, pana la inceputul lunii februarie, terminale de plata (POS-uri), avand posibilitatea de a-si alege banca acceptanta.
Desi respectarea prevederilor ordonantei este obligatorie, in mare parte institutiile de stat si societatile furnizoare de servicii publice din municipiile din tara nu sunt pregatite pentru acceptarea cardurilor la plata. Daca in Bucuresti s-au facut pasi in acest sens (Electrica si Apa Nova au facut demersurile necesare si au recurs la acest sistem modern inca de anul trecut), in tara lucrurile nu prea s-au miscat.
Instalarea unui POS nu costa institutiile vizate de ordonanta. Potrivit acesteia, dotarea cu terminale de plata se va realiza de catre banci, care vor suporta si cheltuielile cu achizitionarea si instalarea aparatelor de citire a cardurilor. Astfel, administratiilor financiare si celorlalte societati prevazute de actul normativ le ramane doar sa faca oferte catre banci pentru a li se monta POS-uri. Statisticele arata ca cele mai multe POS-uri sunt montate la comercianti. De exemplu, din cele 890 de astfel de aparate montate de Banc Post, 725 sunt la comercianti. La BCR, din cele 1.300 de POS-uri, 98% sunt montate tot la comercianti.
Mai mult, reprezentantii bancilor spun ca nu au primit solicitari din partea administratiilor financiare, ci doar cateva cereri de la primariile de sector. Dar acest lucru se intampla in Capitala. Din provincie nu exista in schimb solicitari, dupa cum sustin surse din mediul bancar.
Pentru administratiile financiare, consiliile locale sau primarii si societatile furnizoare de utilitati prevederile ordonantei sunt clare. Daca nu instaleaza POS-uri sunt pasibile de amenzi de pana la 50.000.000 lei. Insa pentru comercianti situatia este destul de incurcata. Pana la emiterea normelor de aplicare a acestei ordonante, nu se stie exact cine dintre comercianti intra sub incidenta acestui act normativ. Se vorbeste in ordonanta despre depasirea unei valori a cifrei de afaceri, de la care un comerciant este obligat sa-si monteze POS. Dar nu se spune care este aceasta valoare, ci ca ea se va stabili ulterior printr-o hotarare de guvern. Hotarare care nu a aparut inca. Deci aceasta omisiune le permite comerciantilor sa amane instalarea de POS-uri.

Ce aduce bun aceasta ordonanta? Avantajul major al acceptarii platii prin intermediul cardurilor este micsorarea cantitatii de numerar vehiculat prin acte si comert. Insa nu are menirea de a micsora cozile din fata institutiilor publice. Exista un alt act normativ (Legea nr. 291/2002) care va intra in vigoare tot la 1 februarie a.c. si care obliga autoritatile administratiei publice locale sa introduca sisteme electronice de incasare a taxelor si impozitelor locale. Este vorba despre sistemul e-Tax, care poate avea ca efect ca plata taxelor locale sa nu mai nasca cozi. Insa si implementarea acestui sistem merge destul de greoi. Doar trei municipii au realizat sistemul e-Tax: Timisoara, Galati, Oradea, iar in Bucuresti doar primariile sectoarelor 2 si 5.

Cum se pot plati facturile prin intermediul cardului

Apa
· de catre toti detinatorii de carduri VISA, Eurocard, Mastercard, prin intermediul terminalului electronic (POS), la sediul ApaNova Bucuresti.
· toti detinatorii de carduri BCR care au incheiat conventii cu banca pentru plata facturilor pot plati la toate bancomatele BCR din Bucuresti.
Energie electrica
· prin bancomatele BCR in orasele Cluj, Brasov, Ploiesti si Bucuresti.
· prin POS, direct la sediile Electrica.