Plăteşti taxa, chiar dacă ai renunţat la contract! Ce trebuie să ştie românii din Germania
Taxa de care nu poţi scăpa în Germania, chiar dacă ai rupt contractul. Începând cu iulie 2024, în Germania, oamenii au posibilitatea de a decide dacă doresc să utilizeze și să plătească pentru televiziunea prin cablu.
Așa-numitul privilegiu al costurilor suplimentare, care permitea proprietarului să includă costurile televiziunii prin cablu în facturile chiriașului, nu mai este în vigoare.
Tot mai multe persoane iau în considerare renunțarea completă la serviciile publice de radiodifuziune (radio și TV) pentru a economisi taxa de 18,36 euro pe lună.
Mulți utilizatori de cablu aleg să renunțe la televiziunea tradițională, mai ales pentru că preferă să urmărească oferte de streaming online în locul televiziunii clasice. Totuși, acest lucru nu înseamnă că pot scăpa de plata taxei de difuzare.
Conform legislației, fiecare locuință trebuie să plătească această taxă, indiferent dacă folosește sau nu serviciile publice de radiodifuziune. Chiar și în lipsa unui televizor, radio sau computer, nu sunteți automat scutit de această obligație.
Cu toate acestea, nu trebuie să plătiți taxa pentru o a doua locuință, dar trebuie să informați autoritățile competente despre aceasta, scrie site-ul inFranken.de.
Amenzile pot ajunge până la 1.000 de euro. Se poate solicita plata retroactivă a sumelor datorate
Neplata taxei poate duce la amenzi între 5 și 1.000 de euro, iar serviciul de colectare a contribuțiilor poate solicita plata retroactivă a sumelor datorate. Plata se efectuează trimestrial, semestrial sau anual, fie prin debit direct, fie prin transfer bancar, iar termenul limită de plată este la patru săptămâni după data scadenței.
Legislația se bazează pe presupunerea că fiecare cetățean deține un dispozitiv care poate accesa media publice, fie el doar un smartphone.
Serviciul de contribuții explică acest model de solidaritate astfel: „Solidaritatea înseamnă că toți cetățenii, companiile, instituțiile și organizațiile non-profit din Germania contribuie, asigurându-se astfel că toată lumea poate beneficia. În acest mod, contribuiți la menținerea unei comunități independente și a unui program variat și de calitate înaltă.”
Comisia pentru Determinarea Nevoilor Financiare (KEF) stabilește cuantumul taxei de difuzare, pe baza necesităților financiare ale radiodifuzorilor pentru perioada respectivă. KEF emite un raport cu recomandări, iar prim-miniștrii statelor federale decid apoi valoarea contribuției.
Cum se calculează și se distribuie taxa de difuzare?
În 2013, taxa de difuzare era de 17,83 euro pe lună. În 2021, aceasta a crescut la 18,36 euro, iar o nouă majorare este discutată de ceva timp.
Radiodifuzorii publici ARD primesc în prezent cea mai mare parte din această contribuție.