Anchetă împotriva platformei de comerț online Temu

Comisia Europeană va demara o procedură oficială împotriva platformei deținute de grupul chinez PDD Holdings Inc, pentru a verifica dacă aceasta încalcă reglementările comunitare privind activitățile ilicite online, au declarat surse anonime pentru Bloomberg.

Investigația ar putea fi anunțată în curând, însă sursele sugerează că aceasta ar putea fi amânată din cauza schimbării liderilor Executivului comunitar.

Autoritățile europene de reglementare impun condiții mai stricte companiilor Big Tech, ca parte a eforturilor de a diminua prejudiciile online.

Conform Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), platformele de internet din regiune cu peste 45 de milioane de utilizatori trebuie să acționeze rapid pentru a opri răspândirea dezinformării și a conținutului ilegal, inclusiv vânzarea de produse interzise în UE. Altfel, riscă amenzi de până la 6% din veniturile lor anuale globale.

Niciun oficial al platformei Temu nu a comentat poziția UE

După încheierea anchetei oficiale a UE, Temu are dreptul să propună adoptarea de contra măsuri pentru a aborda preocupările Executivului comunitar și a evita eventualele amenzi.

Pe 11 octombrie, UE a solicitat ca Temu să furnizeze date referitoare la modul în care abordează problema produselor contrafăcute sau nesigure vândute pe platformă. Comisia Europeană a cerut atunci „informații detaliate și documente interne privind măsurile luate pentru a diminua prezența și reapariția comercianților care vând produse ilegale pe Temu”.

Până în prezent, informațiile furnizate de Temu s-au dovedit a fi nesatisfăcătoare și nu abordează îngrijorările Executivului comunitar, susțin sursele.

În perioada aprilie – iunie 2023, grupul chinez PDD Holdings Inc a raportat venituri de 97,1 miliarde de yuani (13,6 miliarde de dolari), în timp ce analiștii anticipau venituri de 100 de miliarde de yuani. Profitul net a fost de 32 de miliarde de yuani, depășind estimările analiștilor, care se ridicau la 27,5 miliarde de yuani.

Măsuri suplimentare în UE

Autoritățile de reglementare europene întăresc reglementările referitoare la conținutul online al platformelor de internet. În prezent, se desfășoară anchete în conformitate cu Actul legislativ privind serviciile digitale, vizând Meta, AliExpress (deținut de Alibaba Group Holding Ltd), TikTok (deținut de Bytedance) și platforma X (fosta Twitter).

Comisia Europeană a desemnat oficial, în luna mai, Temu ca platformă online foarte mare (VLOP), ceea ce înseamnă că aceasta trebuie să respecte cele mai stricte norme prevăzute de Actul legislativ privind serviciile digitale.

Temu este o platformă online care are o medie de peste 45 de milioane de utilizatori lunar în Uniunea Europeană. Acest număr, pe care Temu l-a raportat Comisiei, depășește pragul stabilit de DSA pentru desemnarea ca VLOP.

În urma desemnării ca VLOP, Temu va fi obligată să respecte cele mai stricte norme prevăzute de Actul legislativ privind serviciile digitale, printre care se numără obligația de a evalua și de a atenua corespunzător orice riscuri sistemice generate de serviciile sale. Aceste riscuri includ listarea și vânzarea de mărfuri contrafăcute, produse nesigure sau ilegale, precum și articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.